1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

MTV: MM-kisoja tuskin perutaan, siirto mahdollinen

Valko-Venäjä on yllättänyt kansainvälisen jääkiekkoliiton edellyttämällä erillisen viisumin hakemista, jos kisoihin lähtevä toimittaja aikoo tehdä jotakin muuta työtä kuin raportoida urheilutapahtumasta.

urheilu
MTV Median toimitusjohtaja Heikki Rotko.
MTV Median toimitusjohtaja Heikki Rotko.Yle

MTV Median toimitusjohtaja Heikki Rotko ei usko, että jääkiekon MM-kisat tultaisiin perumaan. Rotko kertoo, että mikäli Valko-Venäjän tilanne kärjistyy, niin kisoille löytyy varmasti jokin muu paikka.

– En usko, että missään olosuhteissa käy niin, että kisat peruttaisiin. Jos tapahtuu jotain, niin kisat voisivat siirtyä johonkin toiseen paikkaan. Uskon, että kisat pidetään ja televisioidaan.

Rotkon mukaan MTV aikoo nyt seurata tilanteen kehittymistä.

– Seuraamme, mitä kansainvälinen broadcaster-yhteisö tekee tässä asiassa. Kansainvälinen jääkiekkoliitto sitten tekee omat johtopäätöksensä siitä, ovatko kisat Valko-Venäjällä vai ei.

Valko-Venäjä on ilmoittanut vaativansa toimittajilta erillisviisumin, jos he aikovat kirjoittaa kisojen yhteydessä muusta kuin jääkiekosta. Maa lupasi Kansainväliselle jääkiekkoliitolle viisumivapauden toimittajille, kun se haki kisoja.

Kummola: Liitolla painostuskeinoja

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola väläytti tiistaina Yle Uutisille, että Valko-Venäjän MM-kisat saatetaan äärimmäistapauksessa perua. Tätä hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä vaihtoehtona.

Kummolan mukaan Kansainvälisellä jääkiekkoliitolla on omat painostuskeinonsa Valko-Venäjän suhteen.

– Emme hyväksy sitä, että journalistista sananvapautta rajoitetaan. Jos tilanne kärjistyy, niin teemme omia johtopäätelmiä. Nyt on kuitenkin liian aikaista sanoa. Lähdemme siitä, että meidän tehtävä on kertoa siitä, mitä maailman kolkissa tapahtuu, Rotko sanoo.

Yle Urheilu on päättänyt olla lähtemättä paikan päälle Valko-Venäjän tämän kevään jääkiekon MM-kisoihin, jos journalistien täyttä toimintavapautta ei taata.

– Pitää olla varmuus siitä, että siellä pystytään toimimaan normaalien länsimaisten periaatteiden mukaisesti. Oletamme, että myös Kansainvälinen jääkiekkoliitto pitää huolta siitä, että sinne saapuvat journalistit voivat toimia siellä normaalisti, kertoo Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Myös muutamat muut suomalaismediat ovat ilmoittaneet harkitsevansa kisojen boikottia, jos toimittajien sananvapautta rajoitetaan.

Lue seuraavaksi