Valtava tulipalo Norjassa – mahdollisesti jopa yli 130 rakennusta tuhoutunut

Rannikkokylä näyttää tuhoutuvan maan tasalle Norjassa. Koko yön riehunut valtava tulipalo ei ole palokuntien hallinnassa.

Ulkomaat
Kartta, jossa Norjan Hasvåg.
Yle
Rakennuksia tulessa Hasvågin kylässä 28. tammikuuta 2014.
Hasvågissa yöllä alkaneen tulipalon tuhoja päästiin kunnolla tutkimaan vasta päivän valjettua tiistaina.

Norjassa syttyi myöhään maanantai-iltana suuri tulipalo Hasvågin kylässä. Palokunnan mukaan valtava palo ei ollut vielä kello yhdeksältä aamulla paikallista aikaa hallinnassa, kertovat norjalaiset tiedostusvälineet.

Hasvågissa on 50–70 taloa, jotka ovat saattaneet tuhoutua kaikki.

Hasvåg sijaitsee rannikolla Trondheimin pohjoispuolella. Palomiehistöillä on vaikeuksia päästä syrjäiselle paloalueelle. Liekkirintama on useita kilometrejä leveä ja tulta lietsoo erittäin voimakas tuuli. Sanomalehti VG:lle tilannetta kommentoinut pelastusjohtaja sanoo, että helikopterista katsottuna koko niemi näyttää olevan tulessa.

Alueelta on evakuoitu noin 20 ihmistä. Henkilövahinkoja ei ainakaan toistaiseksi ole tullut tietoon.

Poliisin tiedotteen mukaan palo on voinut saada alkunsa korkeajännitelinjasta lentäneistä kipinöistä, kun erittäin kova tuuli sai linjat osumaan toisiinsa.

Norjalaismeteorologi kuvaa Flatangerin sääolosuhteita äärimmäisiksi.

– Alueella ei ole satanut lähes kuukauteen, Kristen Gislefoss sanoi NRK:lle.

Norjan paloviranomainen on määrännyt koko Fosenin alueelle avotulentekokiellon kuivuuden ja kovan tuulen takia.

Pohjois-Trøndelagin läänin poliisin mukaan jopa 139 rakennusta on saattanut tuhoutua. Palo ei ole vieläkään hallinnassa.

– Pidämme Småværiä ja Hasvågia menetettyinä. Sille alueelle on merkitty 139 rakennusta, joista 32 on asuintaloja. Asukkaiden uskotaan olevan turvassa, poliisin edustaja Trude Skogen sanoi NRK:lle.

Norjan rannikkovartioston aluksen KV Bergenin odotetaan saapuvan Flatangerin edustalle iltakahdeksalta paikallista aikaa. Vesitykein varustettu alus voi auttaa sammutustöissä, mutta myös kuljettaa ihmisiä ja kalustoa.

Neljä Norjan puolustusvoimien helikopteria on saatu ilmaan ja ne ovat matkalla paloalueelle. Aiemmin sammutushelikopterien käyttö oli jouduttu keskeytettämään liian voimakkaan tuulen vuoksi.

Skogenin mukaan paloa sammuttamassa on myös siviilihelikopteri.

Flatangerin kunta tiedotti, että tilanne on päällä ja vakava, mutta kaikki asukkaat on saatu turvaan. Norjan viranomaiset pitävät tiedotustilaisuuden tulipalosta kello 13 Suomen aikaa.

Yle Uutiset seuraa tilannetta internetissä, televisiossa ja radiossa.