Kinahmon Pyllistys elvytti erikoisen urheilulajin – jääpesäpallo!

Polvijärveläisen Kinahmon kylän koulun pihalta on kuulunut tänä talvena samanaikaisesti luistinten suhinaa ja pesäpallomailojen kalketta. Asialla on harrastajaporukka Kinahmon Pyllistys, joka aikoo haastaa eksoottiseen lajiin myös naapuripaikkakuntien joukkueita.

Kuva: Markku Lehikoinen

Sekapäiseksi harrastajapesisporukaksi itseään kutsuva Kinahmon Pyllistys (KiPy) on testannut tänä talvena uutta urheilulajia, jääpesäpalloa. Pyllistyksen puuhamies Tero Kaltiainen kertoo, että ensimmäiset jääpesispelit pelattiin 15 asteen kipakassa pakkassäässä kyläkoulun pihassa.

- Kesällä meille tuli mieleen, että tätähän pitää kokeilla luistimet jalassa. En ole ainakaan kuullut, että tätä olisi missään pelattu. Alkukankeutta tietenkin oli, mutta varsinkin kiinniotto sujuu luistimilla paremmin, koska tässä pystyy liikkumaan paremmin. Lyöminen on sitten hankalampaa, mutta kyllä jotkut ottivat luistimilla siihen vauhtiakin, Kaltiainen kertaa Pyllistyksen ensipelejä.

Jääpesis harvinaista

Suomen Pesäpalloliiton Itä-Suomen aluejohtaja Pirjo Mäkelä iloitsee kuullessaan polvijärveläisten jääpesiskokeilusta. Laji ei ole Mäkelälle kuitenkaan aivan tuntematon.

Kiinniotto sujuu luistimilla paremmin, koska tässä pystyy liikkumaan paremmin. Lyöminen on sitten hankalampaa.

Tero Kaltiainen

- Kuulin siitä ensimmäisen kerran viitisentoista vuotta sitten. Silloin tällöin joku sitä pelaa, mutta säännöllisemmistä talvitreeneistä en tiedä. Kuulostaa mukavalta, että sitä kokeillaan. Syöksy siinä on kuulemma erityisen hienoa, Mäkelä naurahtaa.

Järven jäälle vai jäähalliin?

Kinahmon Pyllistyksen jääpesisareenana toimii tällä hetkellä kyläkoulun pieni jäädytetty piha. Syöttölautanen ja pesät on merkattu kenttään spraymaalilla.

Syöksy siinä on kuulemma erityisen hienoa.

Pirjo Mäkelä

Pyllistyksen aktiivit suunnittelevat kuitenkin auraavansa lajille oman areenan Höytiäisen järven jäälle. Toinen vaihtoehto olisi kokeilla lajia sisäolosuhteissa jäähallissa.

- Tosin siellä lamput voisivat olla vaarassa, Kaltiainen pohtii.

Pelejä naapurikunnan joukkueiden kanssa

KiPy:n suunnitelmissa on laajentaa jääpesäpallon peluuta myös lähikuntiin. Talven aikana haasteen tulee todennäköisesti saamaan  Outokummun ravintola Wildhousen ja Viinijärven Jokirosvon pesisporukat.

- Mukava laji tämä on, eikä tämä todellakaan tähän jää. Suurin kysymysmerkki tässä oli, että jäätyykö tässä sormet kun on vain räpylä kädessä. Eivät jäädy, lähinnä varpaat tässä kylmävät, Kaltiainen summaa.

KiPy:n pesisvuoroilla on käynyt parhaimmmillaan parikymmentä pelaajaa, ikähaarukka vaihtelee alle kouluikäisistä yli viisikymppisiin.