Lehti: Ruotsidemokraatit huijasi puoluetukea naisjärjestön avulla

Ruotsidemokraatteja ravistelee skandaali. Aftonbladet-lehden mukaan puolue on huijannut lähes 1,5 miljoonaa kruunua veronmaksajien rahaa.

Ulkomaat

Ruotsin äärioikeistolainen Ruotsidemokraatit-puolue on huijannut valtiolta lähes 1,5 miljoonaa kruunua (n. 160 000 euroa) puoluetukea, kertoo Aftonbladet-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Huijaus tapahtui lokakuussa 2010, kuukausi sen jälkeen, kun puolue oli saanut suurvoiton valtiopäivävaaleissa. Puolueen rahatilanne oli tuolloin huono ja puoluejohto etsi keinoja saada lisää rahaa.

Lehden tietojen mukaan puoluejohtaja Jimmie Åkessonin johdolla laadittiin valtiopäivien puoluetukilautakunnalle hakemus, jolla anottiin kaikkiaan 1 418 050 kruunun tukea Ruotsidemokraattien naisjärjestölle, jota tuohon aikaan ei ollut vielä perustettu.

Hakemusta täydennettiin väärennetyillä vuosikokouksen ja hallituksen kokousten pöytäkirjoilla. Hakemuksen merkittiin, että naisjärjestö on puolueorganisaation osa.

Hakemuksen allekirjoitti valtiopäiväedustaja Carina Herrstedt.

Todellisuudessa naisjärjestö piti ensimmäisen vuosikokouksensa vasta toukokuussa 2011.

Tapahtumat paljastaa huijaukseen osallistunut silloinen Ruotsidemokraattien hallintopäällikkö Daniel Assai, joka on lähtenyt puolueesta ja siirtynyt kristillisdemokraatteihin.

Assain mukaan Herrstedt sanoi allekirjoituksen tehtyään: "En tiedä, mitä allekirjoitin, mutta jos tästä päitä putoaa, toivon ettei minun".

Ruotsin tiedotusvälineet ovat skandaalin julkitulon jälkeen yrittäneet tavoittaa puoluejohtaja Åkessonia kommenttia varten. Aftonbladetille Åkesson sanoo, ettei tunne asiaa, eikä tiedä, milloin naisjärjestö on perustettu.

Ruotsin valtakunnansyyttäjä aikoo tutkia, onko puolue syyllistynyt petokseen.