Ryhmien kiehunta voi pistää Kouvolan paikkajaon uusiksi

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja pohtii, nauttivatko hallitus ja lautakunnat enää valtuuston luottamusta, jos toinenkin iso ryhmä hajoaa. Valtuustoryhmien puheenjohtajat eivät tässä vaiheessa innostu paikkajaon mylläämisestä.

Kuva: Raine Martikainen / Yle

Kouvolassa on noussut esiin mahdollisuus lautakuntien ja kaupunginhallituksen valitsemisesta uudelleen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka sanoo, että toimielimet eivät välttämättä nauti enää valtuuston luottamusta, mikäli myös perussuomalaisten valtuustoryhmä hajoaa. Jo aiemmin SDP:n valtuustoryhmästä erosi kuusi valtuutettua omaksi ryhmäkseen, jonka he nimesivät Demariryhmäksi.

Larikka muistuttaa, että valtuustokautta on vielä paljon jäljellä, ja suuria ristiriitoja on havaittavissa. Tärkeintä olisi Larikan mielestä kuitenkin, että valtuustotyö olisi sujuvaa.

Valtuustoryhmillä ei ole vielä selkeitä kantoja toimielinten kohtalosta. Keskustan ryhmäjohtaja Markku Pakkanen sanoo, että kuntavaalien tulosta olisi kunnioitettava ja paikkajaon muuttaminen olisi "teennäistä". SDP:n ja perussuomalaisten ryhmien hajoaminen ei tule ainakaan helpottamaan päätöksentekoa.

– Tämä tilanne ei anna Kouvolan päätöksenteosta kovin hyvää kuvaa, harmittelee Pakkanen.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Tapio Karvonen sanoo, että lautakuntien ja kaupunginhallituksen epäluottamuksesta on käyty vasta kevyttä, alustavaa keskustelua.

Karvosen mielestä demokratian kannalta olisi parempi, että luottamuspaikat vastaisivat ryhmien välisiä voimasuhteita. Esimerkiksi juuri perustetulle Demariryhmälle kuuluisi täten yksi paikka kaupunginhallituksessa.

Vasemmistoliiton Jorma Liukkosen mielestä syytä muutoksiin ei ole, sillä uusien ryhmien jäsenet ovat edelleen puolueidensa jäseniä kuten ennenkin. Kristillisdemokraattien Arto Sahamies ei ota kantaa hallituksen ja lautakuntien asemaan. SDP:n ryhmän puheenjohtaja Outi Kasurinen tyytyy toteamaan, että aihetta ei ole vielä käsitelty ryhmän kesken.

Uuden Demariryhmän ryhmäjohtaja Antti Koivisto sanoo, että heidän ryhmänsä ei aio olla aloitteellinen lautakuntien ja hallituksen kokoonpanon muuttamiseksi. Valinnat on tehty neljäksi vuodeksi, linjaa Koivisto. Demariryhmän jäsenistä kaksi toimii tällä hetkellä lautakunnan puheenjohtajana.

Ryhmät ja ryhmien puheenjohtajat keskustelevat aiheesta torstaina. Kaupunginvaltuuto kokoontuu ensi maanantaina.

Valtuustoaloite hallituksen ja lautakuntien epäluottamuksesta vaatisi taakseen 15 valtuutettua. Sen jälkeen perustettaisiin tilapäinen valiokunta ratkomaan paikkajakoa. Kaupunginsihteeri Heikki Spoofin mukaan tilapäisen valiokunnan käyttö on melko harvinaista. Hän ei itse muista, että Kouvolassa valiokuntia olisi perustettu.