1. yle.fi
  2. Uutiset

Läänintaiteilijan päätavoite on luoda parempaa arkea

Kaakkois-Suomen uusi muotoilun läänintaiteilija Outi Turpeinen on laittanut jo sormet multaan. Turpeisen tehtävänä on muun muassa edistää julkisen taiteen toteutumista alueen rakennushankkeissa. Taiteen sulauttaminen kaupunkikuvaan ei tarvitse olla hintavaa. Tavoitteena on parempi ympäristö alueen asukkaille.

Kotimaan uutiset
Outi Turpeinen
Yle

Kaakkois-Suomen muotoilun uusi läänintaitelija Outi Turpeinen on ollut 16-vuotiaasta asti lähes tauotta taiteen ja muotoilun parissa. Hän on viime vuosina keskittynyt juuri julkiseen taiteeseen.

Tärkein tehtäväni on edistää, että Kaakkois-Suomen eri rakennushankkeissa otetaan taide mukaan.

Outi Turpeinen

- Omassa taiteellisessa työssäni historia ja kulttuuriperintö ovat sellaisia asioita, joista olen ammentanut inspiraatiota. Julkinen taide on lähellä sydäntä oleva asia, kertoo Turpeinen.

Turpeisen työnantajana toimii valtio, tarkemmin sanottuna valtiollinen opetusministeriön alainen taiteenedistämiskeskus. Kaakkois-Suomen toimipiste sijaitsee Kouvolassa, jossa taiteilija käy päivittäin töissä.

- Se on kaunis betoniarkkitehtuurin helmi, korkea virastotalo matkakeskuksen vieressä, kuvailee Turpeinen.

Taide mukaan rakennushankkeisiin

Taiteenedistämiskeskuksen läänintaiteilijoiden päätyö on taiteen ja taiteilijoiden työmahdollisuuksien edistäminen.

- Oma työni liittyy palvelumuotoiluun ja julkiseen taiteeseen, eli tärkein tehtäväni on edistää, että Kaakkois-Suomen eri rakennushankkeissa otetaan taide mukaan, kertoo Turpeinen.

Hallitusohjelmassa on mainittu prosenttiperiaate, jossa rakennus ja -korjaushankkeissa pieni osa varoista käytettäisiin rakennuksen taiteeseen ja muotoiluun.

Kolme viikkoa toimessa ollut uusi läänintaitelija on ottanut muun muassa lehtien perusteella yhteyttä erilaisiin toimijoihin, joilla on meneillään rakennusprojekteja Kaakkois-Suomen alueella.

- Yritän saada projekteja pienemmällä tähtäimellä käyntiin ja kivasti on tullut yhteydenottoja minun suuntaan eri kunnilta ja yksityisiltä toimijoilta. Itse luon verkostoja taitelijoiden, muotoilijoiden, arkkitehtien ja rakennuttajien välille.

Tavoitteena parempi ympäristö

Turpeinen kertoo, että kaupunkien säästöpaineiden alla taiteeseen panostaminen voi synnyttää mielikuvan siitä, että se on todella kallista.

– Se ei pidä lainkaan paikkaansa. Julkinen rakentaminen ja taide siinä mukana on hirveän hieno asia, koska taide voi olla mukana myös rakenteissa fyysisesti, vaikka lasikaiteessa tai seinärakenteissa. Kustannukset eivät välttämättä ole kauhean isoja. Päätavoitteena on luoda parempaa arkea ja ympäristöä, Turpeinen painottaa.

Turpeisen kohteet ja kohderyhmät ovat muun muassa sairaalat, ikääntyneet ja koulut. Turpeisen mielestä Kaakkois-Suomessa on taidetta ja alueelta löytyy hienoa arkkitehtuuria, mutta parannettavaakin on. Läänintaiteilija kaipaa paikallisilta rakennuttajilta sitoutumista taiteen sisällyttämiseen.

- Tällaisessa ajattelussa ollaan valitettavasti jäljessä. Hyviä esimerkkikaupunkeja, missä on panostettu taiteeseen ovat esimerkiksi Turku, Tampere, Helsinki ja Joensuu. Minun työni tavoite on nyt parantaa tätä tilannetta, kertoo Turpeinen.

Lue seuraavaksi