Matalasuhdanne venealalla jatkuu

Viikon kuluttua käynnistyvät Helsingin Venemessut ovat suomalaisille venevalmistajille kotimaan päätapahtuma. Tänäkin vuonna messuja vietetään alalla vallitsevan matalasuhdanteen varjossa.

Kotimaa
Venemessut houkuttelevat runsaasti yleisöä.Terhi Varjonen/YLE

Veneteollisuudessa matalasuhdannetta on jatkunut jo viisi vuotta. Viime vuonna venetehtaat, muun muassa TerhiTec Ähtärissä ja Botnia Marin Maalahdessa lomauttivat henkilöstöään. Kumpikaan ei joutunut irtisanomisiin vaan lomautuksin ja luonnollisen poistuman kautta tilannetta saatiin tasattua.

Suuri nousu antaa odottaa itseään

TerhiTecin toimitusjohtaja Jarmo Sundin kertoo, että tällä hetkellä ketään ei ole lomautettuna ja tilanne näyttää pikkuisen valoisammalta. Syynä tähän on Ähtärissä valmistettavien Silver-veneiden muutaman prosenttiyksikön myynnin nousu aikaisempaan verrattuna. Sundin ei kuitenkaan uskalla lähteä ennustamaan miltä tulevaisuus tulee näyttämään, mutta suurta nousua hän ei usko olevan lähitulevaisuudessa.

TerhiTec on mukana Helsingin Venemessuilla isolla osastolla. Esimerkiksi Silver-veneitä on näytillä vajaa kymmenen. Näiden lisäksi 500 neliön näyttelytilaan tulee SeaStar- ja Terhi-veneitä.

Markkina-aluetta laajennetaan

Sundinin kanssa samoilla linjoilla on maalahtelaisen Botnia Marinin toimitusjohtaja Johan Carpelan. Viidettä vuotta jatkuva matalasuhdanne on tehnyt sen, että markkinoita lähdetään hakemaan yhä kauempaa. Carpelan kertoo, että pääaluetta on edelleen Ruotsi ja Norja ja Suomenkin myynti on hieman piristynyt. Targa-veneitä on kuitenkin myyty muun muassa Japaniin ja Ukrainaan.

Botnia Marinin tuotantomäärä on vuodessa noin sata venettä. Carpelan kertoo, että tilanne on tällä hetkellä kaikki veneet on myyty.

Botnia Marinin Maalahden tehtaalla työskentelee noin 130 henkilöä. Uudenkaarlepyyn venetehtaalla on töissä 35 henkilöä.