Hyppää sisältöön

Asiantuntijat Johanna Tukiais -verkkovihasta: "Nettikiusaamista, kertoo suomalaisesta mentaliteetista"

Mediapersoona Johanna Tukiaiseen kohdistuu verkossa poikkeuksellista vihakirjoittelua. Mediatutkija Veijo Hietalan mukaan "Tuksu" aiheuttaa ihmisissä pelkoa ja ahdistusta, vihapuhetutkija Reeta Pöyhtärin mukaan kirjoittelu on tyyppiesimerkki naisvihasta ja nettikiusaamisesta.

Kehotuksia poistua maasta. Mielenterveyden kyseenalaistamista. Kuolematoiveita, ulkonäön ja käytöksen arvostelua, kiroilua ja loukkaavaa nimittelyä.

Näin kirjoittavat verkon lukuisat kommentaattorit mediapersoona Johanna Tukiaisesta ja hänen edesmenneestä sisarestaan Juliasta.

Johanna Tukiaiseen ja hänen perheeseensä kohdistuvaa törkykommentointia harjoitetaan useilla eri verkkofoorumeilla, kuten Suomi24:ssä, eri verkkolehtien kommenttiosioissa, Youtubessa ja Facebookissa.

Kirjoittelu alkoi vuonna 2008 Tukiaisen paljastettua silloisen ulkoministerin Ilkka Kanervan (kok.) lähettäneen hänelle intiimejä tekstiviestejä. Kohun jälkeen lähes kaikki Tukiais-uutiset ja -videot kirvoittavat nettikommentaattoreilta ilkeilyä. Vaikka suurin osa kommentoijista kirjoittaa anonyyminä, monet solvaavat Tukiaista myös omalla nimellään ja kasvoillaan.

Asiantuntijat arvioivat, mistä suomalaisten Tukiais-vihassa on pohjimmiltaan kyse.

Tutkijat: Poikkeuksellisen rajua tekstiä

Turun yliopiston mediatutkija ja filosofian tohtori Veijo Hietalan mukaan mediapersoona Johanna Tukiaista eli "Tuksua" koskeva verkkokirjoittelu on muiden suomalaisten julkkisten saamaan julkiseen törkypalautteeseen verrattuna poikkeuksellisen rajua ja loukkaavaa.

Hietala on seurannut Johanna Tukiaista koskevia verkkokeskusteluja vuosien ajan.

– Kommentoijat arvostelevat rankasti Johanna Tukiaisen ulkonäköä, ja hänen ihmisyytensä kyseenalaistetaan täysin. Kirjoitusten sisältö on todella rankkaa erityisesti siksi, että kyse on mediahahmosta – ihmisestä, jota kommentoijat eivät itse tunne, muun muassa tosi-tv-julkisuutta tutkinut Hietala sanoo.

Myös vihapuhetta ja sananvapautta tutkinut Reeta Pöyhtäri Tampereen yliopistosta pitää Tukiais-kirjoittelua poikkeuksellisena. Hänen mukaansa Johannaan ja tämän edesmenneeseen siskoon kohdistuva verkkokirjoittelu on tyyppiesimerkki verkon naisvihasta ja nettikiusaamisesta. Syynä on se, että kirjoittelu on niin törkeää ja jatkuvaa.

– Uhkailut, toivotukset poistua maasta ja Tukiaisen mielenterveyden arviointi saavat kysymään, mikä keskustelijoiden pohjimmainen toimintamotiivi on, Pöyhtäri sanoo.

Ihmiset "purkavat ahdistustaan"

Veijo Hietalan mukaan yksi selitys poikkeukselliselle vihakirjoittelulle on, että Tukiainen nousi valtakunnanjulkisuuteen vuonna 2008 vahvasti seksuaalisuuteen liittyvässä roolissa. Tukiainen toi esiin oman seksuaalisuutensa kertomalla ministerin kanssa vaihtamistaan viesteistä.

Veijo Hietala. Kuva: Yle

– Avoimesti seksistä puhumalla "Tuksu" rikkoo suomalaisen naisen ihannetta, ja samalla yleistä moraalia. Suomalaisesta mentaliteetista kertoo aika paljon se, että itsetietoista ja avoimesti seksuaalista naista ei hyväksytä, Hietala sanoo.

Myös monet muut Tukiaisen ominaisuudet herättävät ihmisissä kielteisiä tunteita. Suomalaisen naisen on oltava vaatimaton, mitä Tukiainen ei ole. Sen sijaan hän on häpeilemätön ja päällekäyvä, Hietala sanoo.

– Nämä ominaisuudet pelottavat miehiä ja aiheuttavat naisissa kateutta ja ahdistusta. Tätä ahdistusta ihmiset purkavat verkkopalstoilla.

Tukiais-kirjoitukset ovat Reeta Pöyhtärin mukaan "huonoimpia mahdollisia esimerkkejä verkkokeskustelusta". Pöyhtäri ja muut Tampereen yliopiston vihapuhetutkimuksen tekijät seurasivat tutkimusta varten lukuisia nettikeskusteluja.

 – Kirjoitusten tyyli, eli vahva alatyyli, on verkkokeskustelulle tyypillinen – valitettavasti, Pöyhtäri sanoo.

Samantyyppistä, vaikkei läheskään yhtä loukkaavaa, pitkäkestoista tai törkeää, tekstiä kirjoitetaan tutkimuksen mukaan monista naispuolisista julkisuuden henkilöistä.

Samanhenkiset hakeutuvat toistensa seuraan

Eniten verkossa tunteitaan purkavia ihmisiä näyttää ärsyttävän "Tuksun" puhe menestyksestä ja glamour-elämäntyylistä. Samaan aikaan tiedotusvälineet julkaisevat jatkuvasti kielteisiä uutisia: tietoja pidätyksistä ja oikeudenkäynneistä. Uutiset yllyttävät Hietalan mukaan ihmisiä irvailemaan glamourista.

Tukiaisen julkinen hahmo herättää kiinnostusta juuri ristiriitaisuuden takia. Tukiainen saattaa näyttää "tyhmältä blondilta", mutta koulussa hän oli huippuoppilas. Ajoittain hän on ollut uskonnollinen, mutta samaan aikaan poseerannut alasti lehdissä. "Tuksulla" on ollut myös paljon ulosottovelkaa, vaikka hän on viettänyt Miamissa luksuselämää.

– Ihmiset kaipaavat maailmaansa järjestystä, ja heissä herää ahdistusta ja aggressiota, koska he eivät voi sijoittaa "Tuksua" mihinkään kategoriaan, Hietala sanoo.

Johanna Tukiainen lukemassa hänestä kertovaa artikkelia Hymy-lehdestä keväällä 2008. Kuva: Yle

Verkossa alatyylistä kommentointia voi herättää lähes mikä aihe tahansa, mutta kommentoinnin sävyä ohjaavat myös palsta ja sen "henki", Pöyhtäri sanoo. Palstoille henkeä luovat keskustelusivujen vakiokommentaattorit, jotka yleensä edustavat samanlaista tyyliä ja näkemystä.

– Ihmiset hakeutuvat palstoille, joilla he viihtyvät ja kokevat olevansa omia itsejään. Samanhenkiset myös hakeutuvat toistensa seuraan, Pöyhtäri sanoo.

"Ei normaalin ihmisen käytöstä"

Lisää kierroksia verkon kommentaattoreissa aiheuttaa se, että "Tuksu" ei arvostelun takia muuta toimintaansa. Tätä verkkokeskustelijat eivät voi sietää, ja he jäävät odottamaan "Tuksun" seuraavaa vastoinkäymistä – päästäkseen taas irvailemaan.

Viime joulukuussa Johanna Tukiaisen sisko Julia Tukiainen menehtyi. Verkkopalstoilla kuohui, kun Johanna Tukiainen kertoi asiasta eri tiedotusvälineissä.

Hietala pitää verkkokommentaattoreiden käytöstä käsittämättömänä – ihmiset esimerkiksi kertoivat verkossa olevansa tyytyväisiä Julian kuolemaan ja syyttivät Johannaa tämän kuolemasta.

– En ole ikinä ennen nähnyt tällaista kirjoittelua. Ne eivät ole normaalin ihmisen käytöstä, Hietala sanoo.

"Yhteiskunnan syntipukit kantavat kansakunnan traumat"

Tukiaisen siskoksilla ja erityisesti Johannalla on Hietalan mukaan merkittävä yhteiskunnallinen tehtävä. He toimivat yhteiskunnan likasankona ja syntipukkina, jotka kantavat kansakunnan traumoja ja aggressioita.

Etenkin nimettöminä nettikirjoittajat uskaltavat purkaa tunteitaan estoitta. Samalla ihmiset saavat peilin, johon he voivat omia arvojaan ja moraaliaan verrata.

Mutta henkilökohtaisesti "kulttuuriset likasangot" maksavat tehtävästään korkean hinnan.

– Ei ole mitään loukkausta, mitä Johannaan ei olisi kohdistettu. Melkein alkaa tehdä pahaa, kun lukee ihmisten vuodatuksia. Mietin, miten Johannan pää kestää tällaista ryöpytystä, Hietala sanoo.

Pöyhtärin mukaan on kyseenalaista, mikä törkeän Johanna Tukiais -keskustelun yhteiskunnallinen arvo on. Pahimmillaan se kaventaa sananvapautta.

– Kun tyyli on tämä, se ei kannusta kaikkia osallistumaan keskusteluun. Se on sananvapauden rajoittamista. Asioista voi keskustella myös loukkaamatta ketään, Pöyhtäri sanoo.