1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesätyö

Kisa kesätyöpaikoista on alkamassa

Nuorten kesätyön haku on alkanut Lapissa. Suurin kesätöiden tarjoaja on Metsähallitus joka ottaa lähes 400 kesätyöntekijää koko Lappiin. Myös kunnilla ja seurakunnilla on satoja työpaikkoja tarjolla nuorille. Merkittäviä työnantajia ovat myös kauppaketjut. Sekä Kesko että Arina tarjoaa kesätyötä noin sadalle lappilaiselle nuorelle.

Rovaniemellä lukiossa opiskelevat Paula Aarnio ja Marjaana Ojanperä toivovat saavansa kesätöitä. Paula Rovaniemeltä ja Marjaana Sodankylästä. Kuva: Raimo Torikka/Yle

Metsähallitus on perinteisesti suurin kesätyöntekijöiden palkkaaja Lapissa. Metsänistutustöihin palkataan ensi kesänä yhteensä yli 300 nuorta. Lisäksi luontopalveluihin erilaisiin opastus- ja retkeilytehtäviin otetaan noin 60 kesätyötekijää.

Rovaniemellä nuorille on tarjolla määrällisesti eniten kesätöitä. Kaupunki ottaa ensi kesänä kuukauden sopimuksilla omiin yksiköihin 200 16-17 -vuotiasta nuorta. Kaksi kolmasosaa valitaan sosiaalipalvelukeskuksen esittämien puoltojen perusteella ja loput arvonnalla. Nuoren pitää olla koulussa tai opiskelija.

Lisäksi nuorille on Rovaniemellä tarjolla 300 euron arvoinen kesätyöseteli yrityksissä tehtävään kesätyöhön. Työn on kestettävä vähintään kaksi viikkoa ja palkan alan työehtosopimuksen mukainen. Seteli annetaan sitä hakeneelle.

Rovaniemen seurakunta työllistää lähes sata nuorta ensi kesänä. Heistä 90 palkataan hautausmaiden kunnossapito- ja hoitotyöhön kaikilla hautausmailla. Lisäksi muun muassa pääkirkkoon palkataan oppaita. Kesätyöjaksot kestävät kolmesta viikosta kahteen kuukauteen.

Arina tarjoaa töitä koko Lapissa kesätöitä lähes sadalle. Noin puolet näistä Rovaniemelle. Myös Kesko kertoo Lapissa palkkaavansa noin satakunta kesätyöntekijää ensi kesänä. Rovaniemellä lisäksi Lapin sairaanhoitopiiri ottaa runsaat sata henkilöä alan osaajille kesäajaksi pääosin hoitajien sijaisiksi vuodeosastoille. Tarjolla on myös siivous ja teknisiä töitä.

"Kelpaa mikä vain"

Rovaniemellä Lyseonpuiston lukiossa opiskelevilla 17-vuotiailla nuorilla Paula Aarniolla ja Marjaana Ojanperällä ei ole vielä kesätyöpaikkaa tiedossa. Kumpikin on kuitenkin jo aloittanut kesätöiden haun.

Paula Aarnio on kierrellyt kyselemässä töitä pienemmissä yrityksissä muun muassa kahviloissa. Lisäksi hän hakee kesätyöpaikkaa Rovaniemen kaupungilta. Paula on myös tutkiskellut Rovaniemen kaupungin tarjoaman kesätyösetelin käyttömahdollisuutta.

- Tietenkin kaikki työt kelpaavat kun köyhiä opiskelijoita ollaan, mutta olis todella mukava päästä kokeilemaan työntekoa johonkin kahvilaan, kertoo Paula kesätyötoiveistaan.

Tytöt ovat molemmat kotoisin Sodankylästä. Paula on jäämässä Rovaniemelle kesäksi, mutta Marjaana Ojanperä on hakenut töitä Metsähallitukselta Sodankylästä.

- Olin siellä metsänistutustöissä jo viime vuonna ja toivon että pääsisin sinne. Tietenkin pistän hakemuksen myös Sodankylän kunnalle jos en pääsekään Metsähallitukselle. Tietenkin kelpaa mikä vain, kunhan johonkin pääsen.

Kumpikin on sitä mieltä, että paras tapa hakea töitä on mennä itse työnantajien puheille henkilökohtaisesti, mutta käyttävät myös nettihakua. Marjaana Ojanperä kertoo saaneensa aiemmat työpaikat nimenomaan kyselemällä.

- Sain viime kesänä työpaikan kun menin vain rohkeasti Metsähallitukseen ja siellä otettiin tiedot ylös. Onneksi tulin valituksi, koska siellä oli paljon muitakin hakijoita. Myös aiemman puhelinmyyntityön sain samalla tavalla.