Kahvin maku on kupista kiinni – värilläkin on väliä

Ei ole sama, millaisesta kupista kahvinsa juo. Kupin muoto ja rakenne synnyttävät omalta osaltaan kahvinautinnon. Haluatko, että kahvi säilyy pitkään kupissa lämpimänä vai nautitko mieluummin kaikista aromeista? Tärkeintä kuitenkin on, että kuppi on itselle mieluinen.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Kahvi maistuu erilaiselta eri kupeista. Kupin muoto, rakenne ja materiaalikin vaikuttavat kahvinautintoon. Tähän on päädytty Paulig Instituutin sokkotestissä. Tieteellistä pohjaa tutkimukselle ei ole, mutta samaan lopputulokseen on helppo päästä itsekin.

Testissä tarjoiltiin koehenkilöille samaa kahvia erilaisista kupeista, koehenkilöt eivät tienneet juovansa saman valmistuserän kahvia.

– Oli hämmästyttävää huomata, kuinka kupin rakenne ja muotoilu vaikuttivat kahvin makuun, kertoo instituutin koulutuspäällikkö Harri Hytönen.

Ennen maistamista tietenkin vilkaistaan kuppiin ja sen sisältöön. Kupin väri ulkoa voi olla mikä tahansa, mutta sisältä sen pitäisi olla valkea tai ainakin vaalea, jotta juoma erottuu kupista.

– Kahvi näyttää herkullisemmalta, kun sen erottaa vaaleaa kuppia vasten. Tummasta kupista kahvi ei erotu voimakkaasti esiin. Toisaalta oli jännä havaita, että lasisista kupeista nautittuna juuri kukaan ei pitänyt kahvia hyvänä.

Suuaukon muoto vaikuttaa tuoksuun

Kun kahvikupposeen on luotu ensisilmäys, on aika nuuhkaista juomaa. Mitä leveämpi suuaukko on, sitä aromikkaammat tuoksut siitä saa.

– Kahvissa tämä on hieman toisinpäin kuin esimerkiksi konjakeissa. Konjakilla tehdyistä testeistä on käynyt ilmi, että normaali konjakkilasi tuo liikaa alkoholia nenään. Konjakeissa olisikin ehkä tulppaanilasi paras. Kahvissa taas halutaan avonainen kuppi nenän alle, silloin aromit tulevat miellyttävästi esiin, kuvailee Harri Hytönen

Kahvinvalmistajan mukaan ihanteellisinta olisi, jos vesi kohtaisi keittimessä kahvijauheen 92-94 asteisena. Valmiin kahvin ihannelämpötila on puolestaan 85 astetta. Eri kupit säilyttävät lämpöä eri tavoin. Laakean suuaukon kupeissa kahvi tietysti jäähtyy nopeimmin ja mitä suppeampi suuaukko on, sitä kauemmin se pysyy lämpimänä.

– Kupin paksuus tietenkin vaikuttaa myös, mutta myös materiaali. Jos posliinissa on mukana fajanssia, jäähtyy juoma nopeammin.

Jäähtymisen ohella kupin paksuus vaikuttaa testihenkilöiden mukaan myös makuun.

– Mitä ohkaisempi kupin reuna oli, niin se tuntui miellyttävämmältä aika monen ihmisen suussa eli kahvi maistui paremmalta.

Mitä ohkaisempi kupin reuna oli, niin se tuntui miellyttävämmältä aika monen ihmisen suussa eli kahvi maistui paremmalta

Pyöreäpohjaisempi kuppi sekoittaisi kahvin paremmin

Koulutuspäällikkö Harri Hytönen kaipaisi Suomeen enemmän erikoiskahveille sisäpohjaltaan pyöreitä kuppeja, joita Keski-Euroopassa käytetään yleisemmin.

– Kun sisäpohja on pyöreä, espresso valuu kuppiin tavallaan J-kirjaimen muodossa. Jos kupin pohja on tasainen, kahvi jämähtää siihen, mutta pyöreäpohjaisessa se sekoittuu kunnolla.

Hytönen korostaa, että sanovat muut mitä tahansa, tärkeintä on miltä kahvi itselle maistaa parhaiten eli lempikuppia ei kannata hylätä. Maidolla, sokerilla tai ilman, silläkään ei ole väliä. Yli tuhannelle ihmiselle tehdyn kyselyn mukaan liki 70 prosenttia suomalaisista laittaa maitotaloustuotteita kahviinsa.

– Itse nautin kahvin aamulla maidolla ja heti lounaan jälkeen siirryn espressoon. Itse olen sikäli perinteinen aamuihminen, että aamulla kahvissa ei saa olla mitään kommervenkkeja. Aamulla en nauti erikoiskahveja, mutta maku kehittyy päivän mittaan tummempaan suuntaan, kuvailee kahviammattilainen omia makutottumuksiaan.