Norjan suurpalo ei hallinnassa – poliisilla silti ilouutinen

Kaksi rannikon kylää ja laaja metsäalue palavat Norjan Pohjois-Trøndelagin läänissä. Poliisi arvelee, että osa kylistä voi kuitenkin säästyä tulelta.

Ulkomaat
Notja tulipalo
Reuters-TV / Redningsselskapet
Tulipalo Norjan rannikolla Hasvågin kylässä.
Koko yön riehunut valtava tulipalo ei ole palokuntien hallinnassa.

Norjan Pohjois-Trøndelagissa riehuva suuri tulipalo ei ole vieläkään pelastusmiehistöjen hallinnassa. Paikalla on yli sata palomiestä ja kodinturvajoukkojen vapaaehtoista sammutustöissä.

Tulen on pelätty tuhonneen Hasvågin ja Småværetin kylät kokonaan. Pohjois-Trøndelagin polisi ei kuitenkaan pidä tilannetta menetettynä.

- Osa Hasvågin ja Smoværetin rakennuskannasta on todennäköisesti säilynyt, mikä on tässä tilanteessa ilouutinen. Tuhojen laajuus on edelleen epäselvä, eikä palo ole vieläkään hallinnassa, sanoi poliisin tiedottaja puoliltapäivin paikallista aikaa.

Sähkö- ja puhelinlinjat ovat katkenneet. Palo uhkaa myös matkapuhelinmastoja. Jos ne tuhoutuvat, vaikeutuu pelastusmiehistöjen työ entisestään.

Tässä vaiheessa sammutusmiehistöt pyrkivät luomaan puskurivyöhykkeen niemen poikki, jotta palo ei pääsisi leviämään sisämaahan, sanoi Flatangerin kunnan pelastusjohtaja Morten Heggdal sanomalehti VG:lle (siirryt toiseen palveluun).

Heggdal arveli samassa haastattelussa, että Hasvåg ja Småværet ovat saattaneet tuhoutua lähes kokonaan.

- Jos yritämme päästä rantaan sammuttamaan Småværetin paloja, laivakin syttyy tuleen. Tuulta on liikaa ja se saa palon leviämään nopeasti, sanoi sammutusalus Harald V:n kapteeni Tor Helge Waagø VG:lle.

Sammutustyön suurin este on alueella lähes myrskyn voimalla puhaltava tuuli, joka on estänyt sammutushelikopterien käytön.

Palo ei tiettävästi ole vaatinut ihmishenkiä. Seudun asukkaat on evakuoitu paikalliseen kouluun.

Norjan ilmatieteen laitos oli antanut seudulle varoituksen metsäpaloista, sillä alueella ei ole satanut kuukauteen.