1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelastuslaitosten yhdistäminen ei innosta Varsinais-Suomessa

Hallitus suunnittelee Varsinais-Suomen ja Satakunnan pelastuslaitosten yhdistämistä poliisilaitosten mallin mukaisesti vuoden 2016 alusta. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jari Sainio uskoo, että toimintaa voisi tehostaa myös ilman alueiden yhdistämistä.

pelastustoimi
Savusukeltaja tulee ulos palavasta talosta.
Yle

Varsinais-Suomessa suhtaudutaan nuivasti Lounais-Suomen pelastuslaitosten yhdistämiseen.

Hallitus suunnittelee Varsinais-Suomen ja Satakunnan pelastuslaitosten yhdistämistä poliisilaitosten mallin mukaisesti vuoden 2016 alusta.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jari Sainio kuitenkin uskoo, että toimintaa voisi tehostaa myös ilman alueiden yhdistämistä.

- Tällaisessa muutoksessa tulee aina paljon epävarmuutta siitä, mikä on kenenkin tuleva tehtävä tai toimipiste. Vaikka paloasemaverkostoon ei olla tekemässä muutoksia, niin yhdistäminen koskee satojen ihmisten työtä.

- Muutoksen perustelemisessa väelle, että miksi tällaista pitää tehdä, niin siinä riittää työtä. Siinä saa matkustaa salkun kanssa ympäri vanhaa Turun ja Porin lääniä, Sainio sanoo.

Uudistus ei syö asemien määrää

Hallitus on ehdottanut, että aluepelastuslaitosten määrää supistetaan puolella 22 laitoksesta 11 laitokseen. Sainio pitää mahdollisena, että joitakin ihmisiä tullaan irtisanomaan.

Siinä saa matkustaa salkun kanssa ympäri vanhaa Turun ja Porin lääniä.

Jari Sainio

- Asemien määrä ei muutoksen myötä vähene. Pitkällä juoksulla varmaan henkilöstön vähennystä tulee hallintotehtävistä, jos siellä on päällekkäisyyksiä.

- Pelastustoimessa on aika köykäiset hallinnot sekä Varsinais-Suomessa että Satakunnassa. Ei siellä mitään isoja päällekkäisyyksiä pääse syntymään, Sainio toteaa.

Jari Sainio lupaa, että pelastuslaitosten yhdistäminen ei näy tavallisen kuntalaisen vinkkelistä.

- Vähiten se näkyy asiakaspinnassa, eli siellä missä palomiehet ovat. Siellä se ei saa näkyä. Eniten muutos tulee näkymään pelastusjohtajan työssä.

Yhdistämisestä seuraavat kustannukset ovat vielä hämärän peitossa

Joissakin kunnissa kannetaan huolta siitä, että Varsinais-Suomen ja Satakunnan pelastuslaitosten yhdistäminen kasvattaisi pelastustoimen kuluja. Esimerkiksi Liedon kunnanhallitus pelkää kuntien menojen nousevan merkittävästi.

Vähiten se näkyy asiakaspinnassa, eli siellä missä palomiehet ovat. Siellä se ei saa näkyä.

Jari Sainio

Sainion mukaan pelastuslaitosten yhdistämisestä seuraavia kustannuksia on mahdoton arvioida vielä tässä vaiheessa. Vielä ei ole päätetty esimerkiksi sitä, millainen tulevan laitoksen kustannusten jako kuntien kesken tulisi olemaan.

- Liedon lausunto perustuu siihen, että Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kustannusten jako lasketaan asiakasta kohden. Satakunnassa pelastustoimi on kalliimpaa kuin Varsinais-Suomessa. Siitä on vedetty se johtopäätös, että silloin Varsinais-Suomessa hinta nousisi ja Satakunnassa se laskisi.

- Mutta se on sen ajan murhe, kun kunnat päättävät miten kustannukset tullaan jakamaan ja millaista palvelutasoa tuotetaan, Sainio kertoo.

Lounais-Suomen pelastuslaitosten yhdistäminen on parhaillaan kunnissa lausuntokierroksella. Kunnat lausuvat asiasta helmikuun loppuun mennessä.

Lue seuraavaksi