1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

RS-viruksen hyökkäys vasta tulossa

Tänä talvena on vältytty toistaiseksi pahemmilta influenssa-aalloilta. Esimerkiksi Helsingin lastenklinikalla on ollut poikkeuksellisen hiljaista. Hoidossa olevat influenssa- ja RS-viruspotilaat voi lukea yhden käden sormin.

Kotimaan uutiset
Lääkäri tutkii vauvan korvaa
Yle

Lasten riesana on talvisin pahimmillaan kaksikin virusta. Influenssa- ja RS-virus, jotka molemmat voivat viedä lapsen sairaalaan.

Helsingin Lastenklinikalla on takavuosina hoidettu joskus kymmeniä potilaita yhtä aikaa, tänä talvena sairastuneet ovat olleet yksittäistapauksia.

Hiljaiselon syy hämärän peitossa

- Enpä muista näin rauhallista talvea. Meillä oli yksi infektio tuossa jokin aika sitten, jolloin ei ollut yhtään potilasta yhtenä aamuna. Se on täysin poikkeuksellista, kuvailee tilannetta infektiotautien ylilääkäri Harri Saxén.

Lääkärikunta on pohdiskellut hiljaiselon syytä, mutta sitä voi vain arvailla.

- Meillä on joitakin uusia rokotuksia, esimerkiksi tämmönen pneumokokki-rokote on aloitettu, mutta ei oikein uskoisi, että se tähän vaikuttaa. Mikä lie, onko lämmin syksy vai monen sattuman summa.

Influenssarokotus harkinnassa

Kasper-poikakin tuotiin klinikalle muun kuin influenssan takia. Kymmenkuukautisen naskalin vanhemilla ei ole ollut influenssaa eivätkä he ole sen varalta ottaneet rokotusta, mutta pikkupojalle sitä harkitaan.

- Täytyy nyt sitten seurata tilannetta, että jos jossain vaiheessa hänelle antaisi näitä influenssarokotuksia, mutta nyt ei ole ollut tarvetta, äiti Erika Salermo pohtii.

Hyvistä eritystiloista puute

Monet lastenklinikan osastot ovat joutuneet siirtymään sisäilmaongelmien alta väistötiloihin. Hyvistä eristystiloista on siksi puute. Luovia ratkaisuja tullaan vielä tarvitsemaan - RS-viruksen takia.

- Yleensä se on ollut tässä joulun korvilla, mutta nyt ei. Ja niin kauan kuin sitä on seurattu, ehkä 30 vuoden ajan, aina se on iskenyt ja kyllä mä luulen, että se on vielä tulossa, Saxén ennustaa.

Hänen arvionsa mukaan aikuisillakaan ei ole nyt ollut yhtä paljon flunssia kuin keskimääräisinä talvina.

Lue seuraavaksi