1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Susien aiheuttamista vahingoista saatu uutta tietoa

Susien ja koirien tuhoisista kohtaamisista on saatu uutta tietoa. 280 tapauksen otanta paljastaa, että sudet tappavat koiria yleensä reviirinsä laidoilta. Useimmiten suden suuhun joutuu suomenajokoira ja suomenpystykorva.

Kotimaan uutiset
Suden raatelema ajokoira.
Suden raatelema ajokoira.Veijo Karjalainen

Susilauma hyökkää yleensä reviirin rajalla.

Mari Tikkunen

Kajaanilainen Mari Tikkunen on tutkinut pro gradu -työtään varten 280 tapausta, joissa susi on käynyt koiran kimppuun. Kaksi kolmasosaa näistä tapauksista on Pohjois-Karjalasta ja kolmasosa Kainuusta. Tapaukset ovat sattuneet vuosina 1996-2009.

Tikkunen sai jokaisesta tapauksesta kuvauksen maaseutusihteeriltä tai riistanhoitoyhdistykseltä. Näitä tietoja hän pystyi vertaamaan Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen GPS-paikkatietoihin pannoitetuista susista. Tiedot yhdistettiin ensimmäistä kertaa ja näin saatiin uutta tietoa varsinkin hyökkäyspaikoista.

- Niin sanottu normaali susilauma hyökkää yleensä reviirin rajalla. Mutta aineistosta nousi esille yksi kainuulainen ongelmalauma Kuhmossa, jonka hyökkäyspaikat olivat reviirin sisällä. Ja hyökkäyspaikka toistui samana, eli sudet muistivat hyvän saalispaikan ja palasivat sinne hakemaan koiria uudestaankin, Tikkunen kertoo.

Pohjois-Karjalassa oli yksi Patvinsuon ongelmalauma, mutta se ei tehnyt yhtä paljon hyökkäyksiä kuin Kainuun lauma.

Koira haukkuu jo ajaessaan sitä jänistä. Tällöin susi herkästi kuulee koiran.

Mari Tikkunen

- Yleensä ongelmalaumaa määrittää se, että ne tulevat hakemaan koiria pihoista. Yksittäinen susi tai kaksi sutta haki koiria pihoista useammin kuin lauma. Varsinkin tammi-helmikuussa, eli silloin kun on vaikea saalistaa metsässä ilman sitä laumaa, Tikkunen kuvailee.

Metsästä syödyt koirat ovat yleensä metsästämässä ja kaukana omistajastaan. Tämän vuoksi useimmiten suden suuhun joutui suomenajokoira tai suomenpystykorva.

- Yksi syy tähän voi olla, että koira haukkuu jo ajaessaan sitä jänistä. Tällöin susi herkästi kuulee koiran.

Kaksi kolmasosaa kaikista hyökkäyksistä sattui syyskuun ja joulukuun välisenä aikana. Tämä selittyy pitkälti sillä, että tuolloin on kiivain metsästyskausi.

Vahinkojen määrä seuraa susien määrää.

Mari Tikkunen

Susien aiheuttamien vahinkojen määrä on kasvanut 2000-luvulla.

- 2006 oli Suomen susikanta vahvimmillaan. Silloin saavutettiin ensi kertaa tuo suden kannanhoitosuunnitelman tavoite 20 pentuetta. Silloin sattui myös susivahinkoja enemmän, yli 50 kappaletta. Verrattuna vuoteen 2000, tuolloin vahinkoja tapahtui alle 10. Eli vahinkojen määrä seuraa susien määrää, Mari Tikkunen toteaa.

Tikkusen tutkimuksesta kertoi tammikuun Metsästäjä (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Lue seuraavaksi