1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Kaksi täysin erilaista perustelua marihuanan laillistamiseen

Marihuana on viime aikoina laillistettu eteläamerikkalaisessa Uruguayssa ja parissa yhdysvaltalaisessa osvaltiossa. Filosofia näiden kahden välillä on kuitenkin täysin toisistaan poikkeava, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Jaana Kanninen.

Kuva: Desiree Martin / AFP

Sadat ihmiset jonottivat tammikuun ensimmäisenä päivänä Coloradon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Oli ensimmäinen päivä, kun marihuanaa saattoi ostaa laillisesti huumaavaan tarkoitukseen.

Eteläamerikkalainen Uruguay puolestaan säväytti maailman mielipidettä viime vuoden loppupuolella, kun se hyväksyi virallisesti marihuanan koko tuotantoketjun laillistamisen kannabiksen kasvattamisesta jakeluun ja kuluttamiseen. Samalla koko ketju otetaan valtion kontrolliin. Huhtikuussa odotetaan virallista esitystä siitä, miten marihuanan tuotanto ja jakelu käytännössä toteutetaan, mutta varsinainen myyntitoiminta saataneen käyntiin loppuvuodesta.

Jo nyt tiedetään, että Coloradon ja Uruguayn välillä tulee olemaan suuria eroja.

Ensinnäkin, Coloradossa marihuanaa myydään kaupoissa, jotka ovat saaneet siihen luvan. Uruguayssa marihuana tulee apteekkeihin, jotka pitävät rekisteriä ostajista. Valtio valvoo myytävän huumeen laatua.

Toisekseen, Yhdysvalloissa marihuanan hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Uruguayssa taas valtio määrää huumeelle kiinteän hinnan, joka tämän hetken uumoilujen mukaan on yksi dollari grammalta. Marihuanaa myydään 18 vuotta täyttäneille korkeintaan 40 grammaa kuukaudessa. Coloradossa taas voi ostaa 28 grammaa joka kerta kun kauppaan astuu, mutta siellä ostajan pitää olla täyttänyt 21 vuotta.

On vielä yksi suuri ero. Uruguay ei myy marihuanaa ulkomaalaisille, kuten Colorado tekee. Tällä Uruguay haluaa välttää tulemasta huumeturismin kohdemaaksi.

Kaikkein suurin ero on kuitenkin siinä, millä tavalla marihuanan vapauttamista perustellaan.

Yhdysvalloissa keskustelu on pyörinyt sen ympärillä, miten vahingollista marihuana on terveydelle sekä sen, miten paljon kaupan laillistamisella voidaan kerätä verotuloja.

Uruguayssa taas hyvin radikaalia päätöstä perustellaan sillä, että nykyinen huumeiden vastainen sota on auttamatta epäonnistunut. Asein ja kasvimyrkyin käyty sota ei ole vähentänyt huumeiden käyttöä maailmassa, mutta on synnyttänyt suunnatonta väkivaltaa ja inhimillistä kärsimystä, erityisesti huumeiden kauttakulkumaissa.

Latinalaisessa Amerikassa on käyty huumeiden vastaista sotaa usean vuosikymmenen ajan Yhdysvaltojen johdolla, ja usein sen varoilla.

Esimerkiksi Meksikossa huumesota on vain seitsemän viimeisen vuoden aikana vaatinut 80 000 ihmisen hengen. Jotkut osavaltiot ovat niin pahoin huumekartellien hallinnassa, että ihmiset ovat alkaneet perustaa itsepuolustusryhmiä, ja aseistautua kirvein, seipäin ja haulikoin huumekartelleja vastaan. Pahin tilanne on tällä hetkellä Michoacánin osavaltiossa.

- Uruguay on ottanut vaikean askeleen, mutta muuta keinoa ei ole, sillä nykyinen huumeiden vastainen taistelu on pahasti epäonnistunut. Emme enää voi sallia sitä, että rikolliset huumekartellit ansaitsevat miljoonia ja miljoonia joka vuosi, on Uruguayn presidentti José Mujica perustellut marihuanan laillistamista.

Hänellä on johdettavanaan vain 3,3-miljoonainen kansa, ja häntä voi kuvailla radikaaliksi. Mujica on entinen poliittinen vanki, ja hän luovuttaa suurimman osan presidentin palkastaan hyväntekeväisyyteen. Itse hän luonnehtii itseään "maailman köyhimmäksi presidentiksi".

Uruguayn kokeilu on saanut osakseen paljon huomiota Latinalaisessa Amerikassa. Tukea on tullut Guatemalan ja Kolumbian poliittiselta johdolta ja Argentiinasta. Jopa Amerikan valtioiden järjestön (OAS / OEA) chileläinen pääjohtaja José Miguel Insulza toivotti Uruguaylle onnea, ja lupasi seurata tarkasti, millaisia tuloksia maa saavuttaa.

Uruguayn avaus ei ole saanut huomiota ainoastaan Latinalaisessa Amerikassa. Arvostettu brittilehti The Economist valitsi Uruguayn viime vuoden lopulla "vuoden maaksi (siirryt toiseen palveluun)", koska se on vaatimaton mutta rohkea, liberaali ja elämäniloinen maa". Talouslehti arveli, että huumeiden aiheuttamat vahingot vähenisivät huomattavasti maailmassa, jos muut maat seuraisivat Uruguayn esimerkkiä.