1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä havittelee maailman suurinta avaruusrakettia

Suurvallat kilpailevat jälleen avaruusteknologialla. Venäjällä on valmistumassa suunnitelma, jolla maa ottaisi Yhdysvalloilta maailman suurimman avaruusraketin omistajan tittelin.

Ulkomaat

Venäjän avaruushallinto Roscomos aikoo rakentaa maailman kaikkien aikojen suurimman avaruusraketin, kertoo uutistoimisto RIA-Novosti (siirryt toiseen palveluun).

Roscosmoksen johtajan Oleg Ostapenkon mukaan laitos aikoo tehdä asiasta esityksen maan hallitukselle kuukauden kuluessa.

Avaruushallinnon suunnitelmissa on kantoraketti, joka voisi nostaa maata kiertävälle radalle 80 tonnin hyötykuorman. Kantorakettia olisi mahdollista kehittää edelleen niin, että hyötykuorma kasvaisi 160 tonniin. Tuolloin se olisi maailman suurin raketti.

Tähän saakka ennätystä on pitänyt nimissään Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Saturn V -kantoraketti, joka vei Apollo-astronautit Kuuhun. Sen maksimihyötykuorma oli 120 tonnia.

Asiantuntijoiden mukaan suuria raketteja tarvitaan miehitetyille lennoille Marsiin ja muualle avaruuden kaukaisiin kohteisiin. Sen sijaan kaupallisesti niistä tuskin saadaan kannattavia. Kaupallisia lasteja voidaan viedä avaruuteen jo nykyisilläkin raketeilla, RIA-Novosti kertoo.

Venäjän tällä hetkellä suurimman raketin, Protonin hyötykuorma on vain 20 tonnia. Neuvostoliiton aikaan kehitteillä oli Energia-niminen raskas kantoraketti, mutta sen kehitystyö on pantu jäihin taloudellisista syistä. Roscosmos harkitsee Energian kehittelyn aloittamista uudelleen.

Nasalla on valmisteilla oma raskas kantorakettinsa, josta uutistoimiston tietojen mukaan tehdään kaksi versiota, 70 ja 130 tonnin hyötykuormilla. Space Launch Systemin ensimmäinen koelento on suunniteltu vuodelle 2017.

Uusi kilpajuoksu avaruuteen on kiihtymässä suurvaltojen kesken, sillä myös Kiina kehittää omaa superraskasta rakettiaan, jonka nimeksi tulee suomeksi Pitkä marssi 9. Se on tarkoitettu miehitetyille kuulennoille.

Lue seuraavaksi