1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Arvonlisäverotuksen mahdollinen korottaminen jakaa hallituspuolueita

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen väläytti eilen maanantaina mm. ruuan ja lääkkeiden verojen korottamista lähemmäksi yleistä arvonlisäveroa.

Valtiovarainministeriössä valmistellaan uusia valtion talouden säästötoimia. Ylijohtaja Jukka Pekkarinen väläytti eilen maanantaina muun muassa ruuan ja lääkkeiden alempien verojen korottamista lähemmäksi yleistä arvonlisäveroa, joka on nyt 24 prosenttia.

Pekkarisen koepallo saa kannatusta lähinnä vain kokoomuksesta. Kansanedustaja Sampsa Kataja on valmis sekä lähentämään eri verokantoja että nostamaan yleistä arvonlisäveroa.

- Nyt me annetaan alempi arvonlisäverokanta vaikkapa ulkomaiselle ananakselle tai tonnikalalle, mutta kotimaisista palveluista peritään 24 prosenttia. En tiedä mikä veroidea siinä on, Kataja ihmettelee.

Hallitusrintaman sisällä toista ääripäätä edustavan vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie tyrmää ruuan ja lääkkeiden verotuksen kiristämisen.

- Mielestäni se ajatus ei ole hyvä, koska alennetut verokannat ovat juuri sellaisia tuotteita - kuten lääkkeet ja elintarvikkeet -, jotka ovat ihmisille välttämätöntä hankkia ja siinä mielessä niiden korottaminen nyt ei tunnu kovin järkevältä. Mieluummin hyvätuloisten verotusta korottamalla ja alennetaan sitten edelleen pienituloisten verotusta, Lapinite esittää.

Sama vastaus tulee demareilta.

- Sosiaalidemokraatit eivät ole missään vaiheessa olleet innostuneita ylipäätään arvonlisäveron korotuksesta, joten siltä osin tämä ei ole vielä meillä aiheuttanut mitään uutta keskustelua. Kyllä sosiaalidemokraatit lähtevät siitä, että ensisijaisesti pitäisi liikkua progressiivisen verotuksen puolella eli maksukyky huomioon ottaen, sanoo SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman.

Tuloverotuksen kiristäminen ei käy kokoomukselle.

- No meillä ei yksinkertaisesti ole varaa enää nostaa työn verotusta. Työn verotus on kuitenkin pahinta myrkkyä talouskasvulle, huomauttaa Sampsa Kataja.