1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maailman suurimman jääkupolin katosta romahti pala Juuassa

Maailman suurimman jääkupolin katosta on romahtanut 3x5 metrin kokoinen pala. Romahduksen aikaan kupolin sisällä ei ollut ihmisiä. 10 metriä korkea kupoli on toistaiseksi suljettu yleisöltä

Kotimaan uutiset
Juuan jääkupolin katosta romahti katto
Juuan kunnan web-kamera

Jääkupolihankkeen tiedottaja Aija Poikonen kertoo, että romahdus johtuu katon epäonnistuneesta jäädytyksestä.

- Rakentamisaikana siellä oli sähkökatkos ja apuna ollut ilmapallomuotti tyhjeni. Jäädytys jäi siis yhdestä kohtaa huonommaksi. Asia oli tiedossa jo silloin kun kupoli valmistui, Poikonen kertoo.

"Ei vaaraa yleisölle"

Jääkupoli on ollut avoinna yleisölle toissa viikosta lähtien. Poikosen mukaan ihmisillä ei ole ollut pääsyä katon heikon kohdan alle.

- Yleisö on ollut muutenkin sisällä ohjatusti ja sen heikon kohdan alle ei ole ollut pääsyä. Nyt kupoli on suljettu, mutta romahtamisvaaraa ei ole. Seinät ovat vahvaa pykriittiä.

Pyritään avaamaan taas lauantaiksi

Juuan rakennustarkastaja katsasti kupolin tilanteen maanantaina. Tiistaina paikalle saapuu hollantilainen tutkimusryhmä, joka on kupolihankkeen takana. Poikosen mukaan kupoli pyritään saamaan auki viikonloppuna.

- Kupolia saa tulla katsomaan nytkin ulkopuolelta, mutta sisään ei vielä pääse. Tarkoituksena on, että se on yleisölle auki jälleen lauantaina.

Jääkupolin rakentaminen on hollantilaisen Eindhovenin yliopiston hanke. Hankkeessa tutkitaan tutkitaan sahanpurun ja veden sekoituksen, pykriitin, käyttöä rakentamisessa.

Lue seuraavaksi