1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Vaasalaiset eivät kannata yhden terveysaseman mallia - "Matkat pitenevät, ongelmia tulee lisää"

Vaasalaiset eivät gallupkyselyn perusteella kannata ajatusta yhdestä suuresta terveysasemasta kantakaupungissa. Gerbyssä ja Huutoniemellä tehdyn pikakyselyn perusteella eniten kaupunkilaisia pelottavat pitenevät matkat ja palvelujen saatavuus, jos lähiterveysasemat lakkautettaisiin. Nykyisellään terveysasemia on Vaasassa seitsemän, joista yksi Vähässäkyrössä.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Asiakas terveyskeskuksessa.
Mirva Korpela / Yle

Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunta ottaa tiistaina kantaa siihen, jääkö kantakaupunkiin tulevaisuudessa vain yksi iso terveysasema. Suunnitelmassa ison terveysaseman lisäksi säilytettäisiin Vähänkyrön terveysasema.

Vaasalaisia ajatus yhden terveysaseman mallista kauhistuttaa. Lähinnä heitä mietityttävät palvelujen saavutettavuus varsinkin, jos oma auto puuttuu.

– Pahinta se on eläkeläisille, jotka asuvat täällä kauempana, ruveta kulkemaan pitkää matkaa. Esimerkiksi yhdellä linja-autolla et pääse täältä suoraan Hietalahteen, sinne keskussairaalan nurkille. Joutuu menemään kahdella, että aikataulut sopii, sanoo Gerbyssä asuva Leo Stoor.

Hän ihmettelee myös, että kaupunki soutaa ja huopaa lähipalvelujen ja keskittämisen välillä.

– Nythän on kehitetty näitä terveyskeskuksia niin, että ne ovat lähellä siellä, missä ihmiset asuvat. Ja kun meillä on täällä tämä terveyskeskus, joka ei kovin vanha ole, ja jos vain hätä on, aina joku apu löytyy.

Myös Ristinummella asuva Mika Pastuhov ihmettelee päättäjien ajatuksia.

– Ei kuulosta hyvältä, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta kulkea, eikä ole ajoneuvoja. Matkat pitenevät, summaa Ristinummella asuva Mika Pastuhov.

Kenen tarpeita tyydytetään?

Vaikka lääkäripalvelujen saatavuudessa tuntuukin olevan kohentamista, saatu palvelu terveysasemilla ollut ollut hyvää.

– Kyllä täällä hyvät lääkärit on Gerbyssä, mutta jonot on hirveen pitkiä. Ei saa aikoja lääkärille, kuusi viikkoakin joutuu jonottamaan, kertoo Riitta Hjerpe Gerbystä.

Hän miettii myös, riittäisikö parkkipaikkoja, jos iso terveysasema olisi keskustassa.

– Ongelmia tulee vain lisää. Kaikki parkkipaikat kaupungissa maksaa.

Paranisiko siis palvelu keskittämällä? Vai pitäisikö pikemminkin kehittää nykyisiä palveluja?

– Pienissä terveysasemissa voisi olla enemmän kehittämistä kuin se, että pannaan yhteen. Onko se ratkaisu todella ihmisten ongelmaan vai päättäjien ongelmaan, kyselee puolestaan Marlene Sundman Västervikistä.

Hän pistäisikin moiset puheet ja uuden terveysaseman paikan pohtimisen toden teolla jäihin.

– Koko hommaa pitää ajatella, että missä se sijaitsee tai ei sijaitse. Pitää miettiä oikein tarkkaan. Kaikkein tärkeintä on, että ihmiset saavat ne palvelut, mitä tarvitsevat omille sairauksilleen ja ongelmilleen, Sundman teroittaa.

Lue seuraavaksi