Naiset harkitsevat tarkasti yrittäjäksi ryhtymistään

Meri-Lappiin perustettiin viime vuonna edellisvuosia vähemmän uusia yrityksiä. Varsinkin naisten perustamien yritysten määrä on laskenut, sillä naiset miettivät etenkin tiukkana talousaikana yrittäjäksi ryhtymistään usein tarkemmin kuin miehet.

Kotimaa
Tarja Nurkkala
Kyösti Vaara / Yle Perämeri

Viime vuonna Meri-Lappiin perustetuista yrityksistä vain 36 prosenttia oli naisten perustamia. Useimmiten naiset aloittavat yritystoimintansa pienesti, yleensä ainoastaan itsensä työllistäen.

Tarja Nurkkala aloitti yrittäjäntaipaleensa viime vuonna poikkeuksellisesti perustamalla elintarvikkeiden erikoisliikkeen lähes samanaikaisesti sekä Kemiin että Tornioon. Yritykset työllistävät Nurkkalan itsensä lisäksi kaksi kokoaikaista ja kuusi osa-aikaista työntekijää.

Nurkkala selvitti juurta jaksain monta asiaa ennen lopullista päätöstään vaihtaa pankinjohtajan vakaat tulot itsenäiseen, mutta epävarmoihin tuloihin yrittäjänä.

Sen tiesin lähtiessä, että tämä on ihan varmasti kovaa työtä, pitkiä päiviä ja varmasti riskienkin ottamista.

Tarja Nurkkala

– Hirveän monelta kantilta olen miettinyt asiaa. Sen tiesin lähtiessä, että tämä on ihan varmasti kovaa työtä, pitkiä päiviä ja varmasti riskienkin ottamista. Kaikki tämmöiset asiat olen selvittänyt, kuten myös tämän ketjun olen penkonut perusteelllisesti ennen kuin uskaltauduin mukaan, Nurkkala paljastaa.

Merkitykselliset virheliikkeet

Entisenä pankinjohtajana Nurkkalalla on vankka kokemus talousasioista, mutta siitä huolimatta hän mietti tarkkaan ryhtymistään yrittäjäksi.

– Oman yrityksen talouden hallitseminen kaikkine työvoimakustannuksineen, veroineen ja maksuineen on vielä astetta haastavampaa. Toki se on pienemmällä sektorilla kuin joissakin pankin toiminnoissa, mutta omassa yrityksessä pientenkin virheliikkeiden vaikutukset voivat olla huomattavasti isommat.

Naiset kantavat enemmän vastuuta perheestä ja lähimmäisistään ja miettivät näitä ratkaisuja tarkemmin kuin miehet.

Kimmo Nurmos

Viime vuonna Meri-Lappiin perustettiin vähemmän yrityksiä kuin edellisvuosina. Yritysneuvoja Kimmo Nurmos Meri-Lapin Startista ynnäilee, että alueella aloitti viime vuonna neljännes vähemmän yrityksiä kuin takavuosina.

Nurmoksen mukaan naiset harkitsevat etenkin tiukkana talousaikana yrittäjäksi ryhtymistään yleensä tarkemmin kuin miehet.

– Kyllähän se on aivan tutkittu asia on, että naiset kantavat enemmän vastuuta perheestä ja lähimmäisistään ja miettivät näitä ratkaisuja tarkemmin kuin miehet.