Italialaispoliitikko korjaa lausuntoaan Suomen natsipuolueesta – Viittasi Norjaan

Grillo väitti viime viikolla, ettei hänen johtamansa Viiden Tähden Liike ole avoimen rasistinen, kuten esimerkiksi natsipuolueet Kreikassa, Unkarissa tai Suomessa.

Ulkomaat
Beppe Grillo
Beppe Grillo Niccolo Cadirni / EPA

Italialainen räväköistä lausunnoistaan tunnettu populistipoliitikko Beppe Grillo herätti kohua lausunnoillaan Suomessa olevasta suositusta natsipuolueesta.

Grillo laukoi syytöksensä Roomassa ulkomaisille toimittajille pitämässään lehdistötilaisuudessa viime viikolla, muttei tarkentanut, mihin puolueeseen hän Suomessa viittasi.

Tänään tiistaina Grillon johtaman Viiden Tähden Liikkeen tiedottaja kertoi Yle Uutisille, että kyseessä oli virheellinen lausunto. Viiden Tähden Liikkeen mukaan Grillo sekoitti Norjan ja Suomen keskenään, ja hänen tarkoituksenaan oli nimenomaan viitata norjalaiseen natsipuolueeseen. Liike ei tarkentanut, mistä norjalaispuolueesta Grillo puhui.

Grillo totesi alun perin lehdistötilaisuudessa Viiden Tähden Liikkeen eroavan merkittävällä tavalla muista suosituista populistisista liikkeistä, jotka ovat täyttäneet talouskriisin ja demokratiavajeen luoman moraalisen tyhjiön eri Euroopan maissa. Kohua herätti tätä seurannut lisäys, jossa Grillo väitti suuren eron olevan se, ettei Viiden Tähden Liike ole avoimen rasistinen, kuten esimerkiksi natsipuolueet Kreikassa, Unkarissa tai Suomessa.