Asiantuntija-arvio: Kiinan kuumönkijän pysäytti pöly

Jo Yhdysvaltain Apollo-kuuohjelmalla oli huonoja kokemuksia pölystä, joka tunkeutui laitteisiin ja avaruuspukujen alle.

tiede

Kiinalainen kuuntutkimusvaunu, jonka toiminta ei ole ollut toiveiden mukaista, saattaa olla Kuun pölyn uhri. Kiina kertoi aiemmin tällä viikolla, että Yutu- eli Jadepupu-mönkijän työskentely oli pysähtynyt vain kuuden viikon rullaamisen jälkeen.

Kuun yö on ohi helmikuun 8. päivänä. Silloin selviää, vieläkö Yutuun saadaan yhteys.

Kiinan valtiollisen uutistoimiston niukkasanaisen tiedotteen mukaan Yutulla on pulmia Kuun monimutkaisen ympäristön vuoksi. Ilmeisesti Yutu ei ollut saanut pantua herkkiä instrumenttejaan turvaan Kuun hyytävältä yöltä, jolla on pituutta kaksi Maan viikkoa. Jo aiemmin oli ilmennyt, ettei Yutu rullaa Kuun pinnalla kaavailtua vauhtia.

Ranskalaisen avaruustutkijan Bernard Foingin mukaan todennäköisin syypää Yutun ongelmiin on lasimainen pöly. Jo Yhdysvaltain Apollo-kuuohjelmalla oli huonoja kokemuksia pölystä, joka syntyy mikrometeoroidien pommituksesta.

Teräväreunaiset pölyhiukkaset tunkeutuivat astronauttien pukujen läpi, naarmuttivat instrumenttien lasiosia ja saivat kuuvaunujen moottorit ylikuumenemaan.

Mönkijöiden suunnittelijat tekevät kaikkensa estääkseen pölyn pääsyn koneiden sisään, mutta hiukkaset voivat olla sähköstaattisesti latautuneita ja takertua herkkiin pintoihin, Foing sanoo New Scientist -verkkosivulla.

Kuun yö on ohi helmikuun 8. päivänä. Silloin selviää, vieläkö Yutuun saadaan yhteys, vai onko pitkän yön 180-asteinen pakkanen tehnyt peruuttamatonta tuhoa.