1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannian signaalitiedustelun johtaja syrjään vuoden lopussa

Iain Lobban on johtanut signaalitiedustelu GCHQ:ta kuusi vuotta. GCHQ nousi otsikoihin tietovuotaja Edward Snowdenin paljastusten yhteydessä viime vuonna.

Ulkomaat

Britannian signaalitiedustelu GCHQ:n johtaja Iain Lobban jättää tehtävänsä tämän vuoden lopussa, kertoi Britannian ulkoministeriö tiistaina.

Tietovuotaja Edward Snowdenin vuotamien asiakirjojen mukaan GCHQ:lla on keskeinen rooli Yhdysvaltain harjoittamassa verkkovalvonnassa.

Asiakirjat paljastivat GCHQ:n tekevän läheistä yhteistyötä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n kanssa. Snowdenin paljastukset suututtivat Britannian hallituksen ja vakoilujohtajat.

Iain Lobban on toiminut GCHQ:n johtajana kuuden vuoden ajan. Britannian ulkoministeriön mukaan Lobbanin siirtymisellä syrjään tehtävästään ei ole mitään tekemistä Snowdenin paljastusten kanssa. Ulkoministeriön mukaan Iain Lobban tekee loistavaa työtä GCHQ:n johtajana.

– Tässä on kyse yksinkertaisesti siitä, että varmistamme, että meillä on sopiva seuraaja paikoillaan ennen kuin Lobban jättää tehtävänsä vuoden lopussa, ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

BBC:n mukaan Lobban oli ensimmäinen GCHQ:n johtaja, joka esiintyi julkisesti MI5- ja MI6-tiedustelupalveluiden johtajien kanssa. Heitä painostettiin avoimempaan toimintaan Snowdenin paljastusten vuoksi.

Tiedustelujohtajien mukaan Snowdenin paljastukset aiheuttivat suurta vahinkoa Britannian terrorismin vastaiselle toiminnalle.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi