Nordea aikoo laajentaa tehostamisohjelmaansa – ei kerro yksityiskohtia

Säästötavoite nostetaan 450 miljoonasta eurosta 900 miljoonaan euroon, Nordea kertoo tiedotteessa.

talous

Nordea nopeuttaa ja laajentaa tehostamisohjelmaansa, konserni kertoo keskiviikkoaamuna julkaistussa tilinpäätöstiedotteessaan.

Säästötavoitteensa Nordea nostaa 450 miljoonasta eurosta 900 miljoonaan euroon vuosina 2013–2015, ja säästöjä kerrotaan syntyvän muun muassa "toimintakulujen vähentämisestä sekä konttoriverkoston sopeuttamisesta muuttuvaan asiakaskäyttäytymiseen".

– Konkreettisia toimenpiteitä ei toistaiseksi ole päätetty, ja tarkempia tietoja kerrotaan kevään aikana, kertoo Nordean varatoimitusjohtaja Casper von Koskull Yle Uutisille.

Konsernijohtaja Christian Clausen kertoi tiedotteessa, että tehostamisohjelman avulla Nordea voi mukauttaa kapasiteettia asiakastoiminnan hiljenemiseen.

Nordea uskoo luottojen kysynnän ja asiakastoiminnan olevan vaimeampaa kuin se viime vuonna oletti. Se kertoo myös odottavansa talouskasvun pysyvän hitaana ja korkojen matalina vielä pitkään.

Liikevoitto kasvoi kaksi prosenttia

Vuonna 2013 pankin liikevoitto oli samaa luokkaa kuin edellisvuonna, jolloin se luonnehti tulostaan paremmaksi kuin koskaan. Liikevoitto kasvoi kaksi prosenttia 4,1 miljardiin euroon. Vuoden viimeisellä neljänneksellä tulos kuitenkin hieman laski vuodentakaisesta.

Samalla Nordean hallitus ehdottaa muhkeampia 0,43 euron osinkoja. Vuotta aiemmin osinko oli 0,34 euroa osakkeelta.

Luottotappioita pankki sai karistettua viimeisellä neljänneksellä viisi prosenttia. Loka-joulukuun nettomääräiset luottotappiot olivat 180 miljoonaa euroa. Rahoituskate eli korkotuottojen ja korkokulujen erotus pysyi vakaana 1,4 miljardissa eurossa.