Suomessa tutkitaan välitaajuuksien vaikutusta terveyteen osana kansainvälistä projektia

Induktioliedet ja kauppojen varashälyttimet säteilevät välitaajuuksia, joiden terveysvaikutuksia on tutkittu vähän. Välitaajuuksia säteileviä laitteita suunnitellaan jatkuvasti lisää, samalla myös niiden mahdollisesti aiheuttamien terveysriskien tutkimusta lisätään.

tekniikka
Liedellä keitetään vettä.
Tommi Parkkinen / Yle

Sähkömagneettisia kenttiä käyttäviä laitteita kehitetään jatkuvasti lisää. Niiden terveysriskit aiheuttavat huolta, koska tähänastisten tutkimusten tulokset ovat osittain ristiriitaisia. Vaikka tutkimuksia on tehty paljon, niin paljon on vielä tutkittavaa.

Monet uudet laitteet säteilevät niin sanottuja välitaajuuksia. Näistä välitaajuuksia säteilevistä laitteista tuttuja ovat kotitaloudessa lisääntyneet induktioliedet ja kaupoissa olevat varashälyttimet.

Välitaajuudet ovat muutamasta kilohertsistä kymmeniin megahertseihin välinen alue, joka on pienten taajuuksien ja radiotaajuuksien välissä. Teknisissä laitteissa välitaajuudet on otettu käyttöön vasta vähän aikaa sitten, ja siksi niiden terveysvaikutusten tutkiminen on vähäistä.

– Vaikutuksia ei ole tutkittu, koska meidän elinympäristössä ei ole ollut sellaisia lähteitä, jotka olisivat lähettäneet tällaisia sähkömagneettisia kenttiä. Nyt laitteet ovat lisääntyneet, minkä vuoksi on tarvetta saada tutkimukset samalle tasolle kuin välitaajuuksia suuremmilla ja pienemmillä taajuuksilla, kertoo professori Jukka Juutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

Ristiriitaiset tulokset

Välitaajuuksilla on tehty muutamia tutkimuksia, mutta tulokset ovat ristiriitaisia.

– Suurin osa niistä ei ole osoittanut minkäänlaisia vaikutuksia, mutta muutamassa tutkimuksessa on saatu viitteitä esimerkiksi sikiön kehitykseen kohdistuvista haitoista. Tutkimukset ovat ristiriitaiset eikä niistä voi päätellä mitään varmaa, Juutilainen sanoo.

Muutamassa tutkimuksessa on saatu viitteitä esimerkiksi sikiön kehitykseen kohdistuvista haitoista.

Jukka Juutilainen

Professori Jukka Juutilaisen mukaan pieni huolenaihe liittyy laitteisiin, jotka muodostavat välitaajuuskenttiä.

– Pientä huolenaihetta on, koska niitä on päätetty tutkia. Huoli tulee ennemminkin siitä, että altistuminen on hyvin yleistä kuin siitä, että olisi aikaisempaa näyttöä terveyshaitoista.

Suomi osallistuu vuoden alussa alkaneeseen kansainväliseen GERoNiMO (siirryt toiseen palveluun)-projektiin, joka etsii vastauksia sähkömagneettisten kenttien terveysvaikutuksiin.

Suomen tehtävänä tutkimuksessa on selvittää välitaajuuksien säteilyä ja sen terveysvaikutuksia. Juutilainen johtaa Suomessa tehtävää projektitutkimusta. Tutkimusprofessori Maila Hietanen kertoo Työterveyslaitoksen tiedotteessa, että lisätietoa pyritään saamaan mahdollisimman paljon.

– Lisätietoa selvitetään sähkömagneettisten kenttien mahdollisista vaikutuksista syöpäriskiin, lisääntymisterveyteen, aivojen toimintaan, hermoston rappeutumissairauksiin ja ikääntymiseen.

Korjaus klo 9.58: Täydennetty artikkelin loppuun Hietasen kommentit ja vaihdettu otsikko kertomaan tarkasti artikkelin aiheesta.