Hyppää sisältöön

Amnestya riepotellaan – ihmisoikeusjärjestö pohtii prostituution laillistamista puoltavaa kantaa

Myös Suomen Amnesty saa pohdittavakseen voimakkaita reaktioita herättäneen kannanottoluonnoksen.

Kuva: Amnesty International

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty on ajautunut ryöpytykseen viimeaikaisten edesottamustensa johdosta.

Jotkut kuvaavat järjestön kadottaneen moraalisen kompassinsa niin perinpohjaisesti, että sanovat ihmisoikeuksien majakkana vuosikymmenten ajan ansioituneen järjestön olevan pahasti eksyksissä.

Viimeisin kiista koskee julkisuuteen vuotanutta Amnestyn asiakirjaa, jossa järjestö valmistelee kannanottoa prostituution laillistamiseen. Esitys on laadittu järjestön päämajassa Lontoossa ja se on tullut julkisuuteen brittilehti The Daily Mailin kautta.

Ihmisoikeusjärjestö sanoo asiakirjassa prostituoitujen, parittajien ja seksiä ostavien miesten harjoittavan itsemääräämisoikeuttaan, johon heillä tulisi olla vapaus ihmisoikeuksien puitteissa. Amnesty vertaa prostituoituja kaivostyöläisiin ja kotiapulaisiin.

– Aikuisten kesken vapaaehtoisesti tapahtuvan seksin kriminalisointi, olipa sen tarkoitusperänä taloudellinen hyöty tai jokin muu, uhkaa ihmisen oikeutta terveyteen, syrjimättömyyteen, tasa-arvoon, yksityisyyteen ja turvallisuuteen, luonnoksessa sanotaan The Daily Mail -lehden mukaan.

Arvostelijoiden mukaan järjestö on kadottanut tiensä ja pettänyt naiset.

Tiedämme, että tämä on erittäin herkkä asia.

Amnesty International

– Emme voi ratkaista kehittyvien maiden naisten ongelmia kannustamalla heitä ryhtymään prostituoiduiksi. Kuka siitä hyötyy? Miehet. Prostituutio ei ole valinta, vaan hyväksikäytön ja pahoinpitelyn muoto, joukko arvostelijoita totesi The Daily Mail-lehdelle.

Kansainvälisen Amnestyn edustaja kannustaa jäsenjärjestöjä eri puolilla maailmaa ottamaan kantaa asiaan.

- Tiedämme, että tämä on erittäin herkkä asia, minkä vuoksi selvitämme kantoja ja kannustamme keskustelua jäseniemme keskuudessa. Olemme vasta pitkän konsultaatioprosessin alussa, järjestön tiedottaja sanoo.

Suomen Amnesty: Ei kantaa

Suomen Amnestyssä painotetaan, että kyseessä on vasta luonnos, joka toimii pohjana kannanoton valmistelussa.

Suomen Amnesty järjestää helmikuussa jäsenillan, jossa asiasta keskustellaan. Sitä käydään läpi myös johtokunnan maaliskuisessa vuosikokouksessa.

Suomen Amnestyssä sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntijana toimiva Tiina Oikarinen ei toistaiseksi kerro näkemystään luonnoksesta.

– En ole muodostanut kantaa, hän sanoo. 

Suomen Amnestyn johtokunnan puheenjohtaja Jussi Förbom korostaa niin ikään, että kyseessä on vasta konsultaatiovaihe, jossa kuullaan sekä jäseniä että yhteistyökumppaneita.

"Amnesty on muutosvaiheessa"

Kansainvälinen Amnesty on joutunut muutenkin viime aikoina arvostelun kohteeksi. Vastikään eräs sen korkea-arvoinen työntekijä joutui eroamaan, koska katsoi Amnestyn yhteistyön islamistista jihadia tukevien ihmisten kanssa menneen liian pitkälle. Amnestyn johto oli sitä ennen antanut lausunnon, jonka mukaan jihad itsepuolustuksena nähtynä ei ole ihmisoikeuksien vastaista.

Förbomin mukaan Amnestyyn viime aikoina kohdistuneet arvostelut kielivät siitä, että järjestö on muutosvaiheessa. Se haluaa uudistaa toimintatapojaan, jotta se voisi olla paremmin läsnä siellä missä ihmisoikeuksia erityisesti loukataan, kuten Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

– Olemme muutoksen tilassa, joka on tällä hetkellä intensiivisempää kuin aiemmin, mutta me menemme tästä läpi, Förbom sanoo.

Me nostamme asioita keskusteluun ja mietimme, mitä mieltä niistä olemme.

Jussi Förbom

Förbomin mukaan Amnesty toimii myös prostituutioasiassa niin kuin se on aina toiminut.

– Me nostamme asioita keskusteluun ja mietimme, mitä mieltä niistä olemme. Näin niitä aletaan työstää. Se voi näyttäytyä ulkopuolelle hurjalta, mutta olemme demokraattinen järjestö ja haluamme pitää siitä kiinni, Förbom sanoo.

Förbom ei ota kantaa siihen, onko järjestön moraalinen kompassi hukassa.

– Koko ajan punaisena lankana on se, että haluamme suojella haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä heidän oikeuksiensa loukkauksilta. Se on ohjaava periaatteemme, Förbom sanoo.

Suomessa Amnestyn jäseniä on noin 13 000.