1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuntosalilta bailaten kohti synnytyssalia

Jyväskylässä ja Äänekoskella on helmikuun alussa mahdollista saada tehosynnytysvalmennusta ryhmäliikuntatunnin keinoin. Bailamaman kolmituntisessa tehovalmennuksessa keskitytään erityisesti synnytystilanteeseen, kun kunnallisella puolella äideille annetaan neuvoja koko elämänmuutokseen.

Kotimaan uutiset
Synnytysvalmennusta jumppasalissa.
Simo Pitkänen / Yle Keski-Suomi

Kuntosaleille tuodussa yksityisessä synnytysvalmennuksessa ensisynnyttäjät ja konkariäidit pääsevät kokeilemaan muun muassa eri ponnistusasentoja. Ensisynnyttäjä Annika Hytönen tuli bailamama training -synnytysvalmennukseen saadakseen käytännön harjoitusta synnytystilanteesta.

– Tässä oli semmoista käytännön tietoa ja harjoituksia mihin en ole ensisynnyttäjänä törmännyt aikaisemmin.

Erityisesti Hytönen haluaa tietää lisää kivunlievitysmenetelmistä ja vaihtoehtoisista ponnistusasennoista. Huhtikuun laskettu aika on Hytöselle vielä toistaiseksi kaukainen ajatus, mutta jännitystä lievittämään hän halusi osallistua neuvolan synnytysvalmennuksen lisäksi myös kolmen tunnin tehovalmennukseen.

– Ehkä ihan hyvä kuulla muutakin kuin kavereiden kokemuksia ja päästä käytännössä kokeilemaan, mitä siellä synnytyssalissa on edessä.

Yksityinen valmennus kunnallisen rinnalle

Tehosynnytysvalmennusta tarjotaan yhdellätoista kuntosalilla ympäri maata. Ensimmäisten joukossa helmikuun alussa synnytyksen tehovalmennusta saa Jyväskylässäja Äänekoskella. Bailamama training -valmennusta kehittänyt kätilö Emilia Ek-Huuhka sanoo, että idea tehosynnytysvalmennukseen lähti liikkeelle äitien tarpeesta.

Jotenkin tuntuu, että naiset eivät aina tiedä mistä ponnistusasennosta synnytyssalissa puhutaan.

Emilia Ek-Huuhka

– Huomasimme, että valmennuksia on vähennetty aikalailla kunnalliselta puolelta ja lähdimme sitä kautta tekemään semmoisen tehokkaan kolmen tunnin toiminnallisen synnytysvalmennuksen.

Kahdeksan vuotta kätilönä toiminut Ek-Huuhka huomasi, että synnyttävät äidit voisivat valmistautua h-hetkeen paremmin.

– Jotenkin tuntuu, että naiset eivät aina tiedä mistä ponnistusasennosta synnytyssalissa puhutaan eikä välttämättä se keho toimikaan juuri sillä tavalla, kun haluaisi niin näitä asioita lähettiin viemään eteenpäin.

Jyväskylän keskustan neuvolan terveydenhoitaja Tuija Viikin mukaan Jyväskylässä ei kuitenkaan olla vähennetty neuvoloiden perhevalmennusta. Kunnallisen puolen synnytysvalmennukseen isätkin ovat tervetulleita, kun bailamama training -valmennus on vain odottaville äideille. Maksulliseen synnytysvalmennukseen verrattuna neuvoloiden valmennus käsittelee vauvan tuloa synnytystilannetta laajemmin.

– Meillä järjestetään ensimmäistä lasta odottaville perheille perhevalmennusiltoja, joidenka aiheena on suun terveydenhoitoa ja liikenneturvallisuutta, muuttuvaa elämäntilannetta, vauvaperhe-elämää ja imetystä. Myös tämä sairaalan synnytysvalmennus kuuluu näihin perhevalmennuksiin.

Synntystilanne vaihe vaiheelta

Ek-Huuhka kertoo, että kolmen tunnin aikana valmennuksessa käydään yksityiskohtaisesti läpi synnytystilanne.

Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset helpottavat synnytystä, mutta h-hetkellä ne pitää osata myös rentouttaa.

Emilia Ek-Huuhka

– Käymme läpi esimerkiksi kivunlievitysmenetelmiä, lääkkeellisiä ja ei-lääkkeellisiä. Sitten käymme läpi ponnistusasennot ihan konkreettisesti ja äidit pääsevät valmennuksessa harjoittelemaan niitä. Hengitystekniikka on myös yksi todella tärkeä asia, joka synnytyksessä on aika oleellinen seikka avautumisvaiheen supistuskipuja lievittämään.

Synnytystilanteeseen keskittyvän valmennuksen lisäksi äidit voivat osallistua myös lantiopohjalihaksia kehittäville ryhmäliikuntatunneille. Ek-Huuhka painottaa, että hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset helpottavat synnytystä, mutta h-hetkellä ne pitää osata myös rentouttaa. Kahden lapsen äiti Ek-Huuhka sanoo, että olisi itse myös kaivannut käytännönläheistä valmennusta.

– Koin, että synnytysvalmennukset olivat paljon sellaisia kalvosulkeisia. Olisin omana raskausaikanani myös itse halunnut päästä kokeilemaan, kun olen tällainen toiminnallinen tyyppi.

Odottavilta äideiltä on tullut kehuja

– Ollemme saaneet hyvää palautetta siitä, että kun ponnistusasentoja on päässyt kokeilemaan niin on varmempi olo mennä synnyttämään. Pääasia tässä on se, että naisilla on iloinen, rento ja mukava fiilis mennä synnyttämään.

Lue seuraavaksi