2013 oli tyhjien taskujen vuosi – lisää konkursseja, saneerauksia ja velkajärjestelyjä

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemuksia tuli tässä määrin viimeksi 2005. Käräjäoikeuksiin jätettiin etenkin perheettömien velkajärjestelyhakemuksia.

talous
Kuvassa sakset leikkaavat luottokortin kulmaa.
Anssi Leppänen / Yle

Tilastokeskus kertoo karua kieltä tavallisten suomalaisten raha-asioiden kehityksestä. Velkajärjestelyihin hakeutui lähes 3 700 yksityishenkilöä, vireille pantiin 3 100 konkurssia ja yrityssaneeraukseen päätyi 570 liikettä. Kaikkien näiden määrä kasvoi edellisvuodesta.

Konkurssiyrityksissä oli yhteensä 15 600 työntekijää. Se on korkein luku vähintään vuosikymmeneen. Sama pätee yrityssaneerauksien määrään. Saneerattava yritys voi jatkaa toimintaansa, kun taas konkurssiyritystä ei voida saneerata kannattavaksi.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjä vietiin käräjäoikeuksiin enemmän viimeksi 2005. Hakemusmäärä ei tarkalleen kuitenkaan välttämättä tarkoita, että äärimmäisiä talousvaikeuksia olisi yhä useammalla ihmisellä. Sama henkilö voi tehdä monta hakemusta vuodessa.

Tyypillinen velkajärjestelyyn hakeutuva yksityishenkilö on tilastotietojen valossa perheetön ja työtön mies. Myös yksinhuoltajat tekivät väestöön suhteutettuna paljon hakemuksia.

Tilastot konkursseista ja yksityishenkilöiden velkaongelmista kertovat osittain eri ihmisistä. Velkajärjestelyä hakeneista tasan seitsemän prosenttia oli yrittäjiä. Koko väestön työllisissä yrittäjien osuus on yli kymmeneksen.