Eurooppalaiset järjestöt kirjelmöivät kulkukoirien puolesta

Eurooppalaiset kansalaisjärjestöt vaativat Euroopan komissiota puuttumaan Romanian kulkukoiratilanteeseen.

Osallistu
Kulkukoiria
Cornelia Stan

Romanialaiset kulkukoirat nousivat viime syksynä polttavaksi puheenaiheeksi, kun maassa hyväksyttiin lakialoite kulkukoirien lopettamisesta. Lain mukaan julkisilla paikoilla liikuskeleva koira voidaan lopettaa, jos omistaja ei hae sitä koiratarhalta kahden viikon kuluessa tai jos kukaan ei halua adoptoida eläintä.

Tilanne huolestutti eläinten ystävät myös Suomessa, ja tänään julkaistun tiedotteen mukaan sadat kansalaisjärjestöt ympäri Eurooppaa lähettivät yhteisen kirjeen Euroopan komissiolle. Kirjeessä komissiota vaaditaan puuttumaan tilanteeseen.

Järjestöjen mukaan Romanian saama EU-tuki edellyttää, että kulkukoiria ei tapettaisi vaan ne steriloitaisiin, rokotettaisiin ja palautettaisiin takaisin elinympäristöönsä.

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n puheenjohtaja Salla Honkapää kommentoi Yle Uutisille syyskuussa, että koirien joukkolahtaamiseen käytetään kaupunkien verorahoja ja epäsuorasti myös EU-varoja.

Järjestöjen laatimassa kirjeessä osoitetaan, että komissiolla on toimivalta puuttua Romanian tilanteeseen. Hankkeen eurooppalainen puhemies Robert Smith toteaa, että ”tappaminen on kallis ja tehoton tapa hallita koirakantaa”.