Jos Ylen HD-kanavat kiinnostavat, tarkista antennisi

Osa suomalaisista antennitalouksista katsoo Ylen lähetyksiä jo paremmalla kuvanlaadulla. Uusia HD-lähetyksiä pääsee katsomaan, jos katolta löytyvät oikeanlaiset antennit. Televisionkin pitäisi olla uudempaa mallia. Mutta jos nykyinen kuvanlaatu riittää, voi televisiota katsoa entiseen malliin.

Teräväpiirtonäytöt
Televisioruutuja.
Mikko Kuusisalo / Yle

Yleisradio on aloittanut tv-kanaviensa teräväpiirtolähetykset. HD-muotoista kuvaa näkee toistaiseksi TV1 ja TV2 kanavilta. Jatkossa kanavatarjonta laajenee. Paremman kuvanlaadun näkyminen kotitelevisioista vaatii toimenpiteitä. Ainakin toinen antenni on tarpeen.

– Katolle tarvitaan VHF-antenni, joka mahdollistaa teräväpiirtolähetysten vastaanottamisen. Sen lisäksi tarvitaan suodin, jolla uusi antenni yhdistetään samaan kaapeliin perinteisen UHF-antennin kanssa, ohjeistaa asiantuntija Kimmo Jussila Jussilan tv- ja videohuollosta.

Lähetyksiä eri mastoista

Uuden antennin tarve johtuu siitä, että entiset UHF-antennit vastaanottavat lähetyksiä Digitan mastoista ja VHF-antennit vastaanottavat niitä DNAn mastoista.

– Antennit suunnataan keskenään eri suuntiin. Kohteena oleva masto riippuu jokaisen asuinalueesta. Ammattilainen hoitaa asentamisen mittalaitteen kanssa, mutta kotiasennuskin onnistuu ihan kokeilemalla. Jos kanava pätkii, niin antennia kannattaa siirtää, Jussila toteaa.

Kustannukset 100 euron luokkaa

Jussila arvelee uuden antennin hinnaksi tulevan noin 70 euroa. Suodin maksaa noin 30 euroa. Jos asennuksessa haluaa käyttää ammattilaista maksaa koko lysti Jussilan arvioiden mukaan yhteensä 200 euroa.

Lisähintaa toki tulee jos kotiin joudutaan hankkimaan uusi televisio. Jos vastaanotin ei ole kovin vanha, toimii lähetys todennäköisesti ilman erityisiä toimenpiteitä. Kaapeliverkossa HD-kuvan vastaanottamiseen riittää useimmiten pelkkä kanavahaku.

Televisiota voi katsoa ilman HD:tä

Jos nykyinen kuvanlaatu riittää, voi televisiota katsoa entiseen malliin. Perinteiset kanavat näkyvät antenniverkossakin normaalisti.