Vaasassa ei olla huolissaan massiivisten kesätapahtumien puutteesta

Vaasaa ja Seinäjokea asetellaan hanakasti vastakkain kesätapahtumien järjestämisen suhteen, ja usein turhaan. Suurten massatapahtumien vaje ei vaivaa vaasalaisia musiikin- ja kulttuurinvaikuttajia, vaan kaupungissa panostetaan pienempiin tapahtumiin. Mahdollinen suurtapahtuma tarvitsisi toteutuakseen suuren tilan.

kulttuuri
Real Rockperryn lavalla soittaa Parazetamol.
Real Rockperryn avasi Parazetamol.Olli Koski / Yle

Vaasan tapahtumakesästä puuttuu yhä se niin sanottu ykköstapahtuma populäärikulttuurin osalta, mutta asia ei huoleta vaasalaisia tapahtumanjärjestäjiä. Seinäjoen ja Vaasan väliselle vastakkainasettelulle kesätapahtumien suhteen vaasalaiset tapahtumanjärjestäjät hymähtävät.

– Seinäjoella on kyllä esimerkiksi iso livemusiikille tarkoitettu tila ja isoja tapahtumia, mutta ehkä se yhden ison tapahtuman puuttuminen Vaasan kesätapahtumista alleviivaa liikaa tätä vastakkainasettelua kaupunkien välillä, arvioi Vaasan Uuden Kulttuurin yhdistys Volumen tiedottaja Ilari Rautiainen.

Volume perustettiin aikoinaan Vaasan Elävän Musiikin yhdistys WELMU ry:n raunioille, ja yhdistyksen tarkoituksena on muun muassa tarjota harjoittelutiloja vaasalaisille yhtyeille. Ilari Rautiaisen mukaan yhdistys tekee yhteistyötä runsaasti myös Seinäjoen Elävän Musiikin yhdistyksen kanssa, ja Volume keskittyykin pääasiassa järjestämään klubitilaisuuksia kevään ja syksyn ajalle.

Isoille tapahtumille ei riittävästi tilaa

Tapahtumanjärjestäjät arvelevat, että yksi syy suurtapahtumien vajeeseen on riittävän suurten alueiden puuttuminen Vaasan seudulta. Rantarockia ja Rockperryä järjestettiin aikoinaan Vaskiluodossa, mutta tänä päivänä esimerkiksi Hietasaaren alue ei ole tarpeeksi suuri massatapahtuman järjestämiseen.

Hietasaari on kuitenkin muutama vuosi sitten perustetun Hippiknik ry:n musiikkitapahtuman miljöö.

– Pyrimme kyllä laajentamaan Hippiknik-tapahtumaa vuosittain, mutta nähtäväksi jää, laajennammeko alueen ulkopuolelle vai järjestämmekö tapahtuman esimerkiksi useamman päivän ajalle. Pyrimme myös järjestämään nyt yhdistyksen toimesta tapahtumia sekä keväisin että syksyisin, kertoo Hippiknikin puheenjohtaja Matias Mäkynen.

– Ei me siltikään pahaksi laitettaisi, jos Vaasaan saataisiin isompi livekäyttöön tarkoitettu tila tai isompi festivaali, jatkaa Volumen tiedottaja Ilari Rautiainen viitaten Vaasan tapahtumapaikkojen vähyyteen.

"Yksityisten sektoreiden kiinnostus puuttuu"

Vaasan populäärikulttuuritapahtumien vajavuus on huomattu myös kaupungin hallinnossa. Vaasan kaupungin kulttuurijohtaja Sanna Bondas pohtii syitä isojen massatapahtumien puuttumiseen.

– On vaikea vastata siihen, miksei massatapahtuma menesty Vaasassa. Meillä on runsaasti tapahtumia esimerkiksi klassisen musiikin puolelta, mutta kevyen musiikin puolella on selkeästi vajetta. Pienempiä tapahtumia järjestetään paljon ja ne osuvat myös päällekkäin, joten niitä kannattaa bongata kesän aikana, Bondas sanoo.

Hippiknik ry:n puheenjohtaja Matias Mäkynen arvelee tapahtumanjärjestäjiä painavan myös rahoituksen puutteen.

– Vaasassa odotetaan yleensä rahallista apua kaupungilta, ja yksityisen sektorin kiinnostus rahoittamiseen puuttuu, miettii Mäkynen.