1. yle.fi
  2. Uutiset

Sananen – Kävipä diktatuuri

Sananvapaus on kaksipiippuinen juttu, tuumittiin Valko-Venäjällä. Joskus yksipiippuinenkin riittää jäsentämään asioita. Ja sitten katsotaan jääkiekkoa!

Valko-Venäjä
Mikko Maasola
Sanna Pirkkalainen / Yle

Vuoden odotetuin tapahtuma lähestyy. Jääkiekon MM-kisat. Tänä vuonna ne vasta ovat mielenkiintoiset, kun yritämme aistia Valko-Venäjän tunteet ja tuoksut kuvaruudun välityksellä. Kuka saalistaa pistepörssin kärkipaikan ja ketkä on niin sanotusti kuumia miehiä. Presidentti Lukashenko ainakin on.

Valko-Venäjä on paras paikka pitää jääkiekon MM-kisoja. Siellä on eksoottista ja sitähän jokainen reissultaan toivoo. Kun huippujääkiekosta puhutaan, niin tarvitaan nälkäisiä pelaajia. Valko-Venäjällä nälkää riittää. Ei pelkästään pelaajilla vaan myös katsojilla, koko kansalla.

Tässä maassa sitä vasta ei joudu koskaan vastuuseen teoistaan. Vaikka ne olisivat ympäristörikoksia.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Valko-Venäjä ei olisi kiinnostunut kiekkokisoista, ellei presidentti sattuisi harrastamaan jääkiekkoa. On hieno asia, että kaikki intohimo MM-kisoihin ja valtion viimeisten rahojen työntäminen uusiin jäähalleihin lähtee harrastustoiminnasta. Se on joskus yhdestä miehestä kiinni.

Kyllä Suomessakin joka toisessa lehtikuvassa luimisteleva angrybird-hahmo Kummola on lobannut jääkiekkoa vuosikymmenet niin suureksi kuin se nyt on. Kummola muuten toi myös Karaoken Suomeen. Tässä maassa sitä vasta ei joudu koskaan vastuuseen teoistaan. Vaikka ne olisivat ympäristörikoksia.

Valko-Venäjä on linjannut kisojen alla, että siellä saa toimittaja kirjoittaa vain jääkiekosta. Kuinka samanlaisia maita Suomi ja Valko-Venäjä ovatkaan. Suomessa saisi periaatteessa kirjoittaa muustakin kuin jääkiekosta, mutta harva kirjoittaa. Meillä toimittajat ovat niin hienoja miehiä, että kun he haluavat tehdä vaikutuksen toisiinsa, he kirjoittavat jääkiekosta. Ja vain jääkiekosta.

On korkeakoulutukset ja Sanomien toimittajakoulut, Harvardin vierailu ja itsensä päivittäminen. Ja sitten tulee mieleen kirjoittaa vain jääkiekosta. Näkökulmia riittää: taklaukset, joustokaukalot, käskyttäminen, kuntopuntari ja pelikirja.

Suomikin on diktatuuri, mitä tulee urheilulajien arvostamiseen. Jääkiekko hallitsee ilmatilaa. Siitä saa ja pitää puhua konferensseissa ja kahvihuoneissa. Jos vaikenet, joudut vilttiin.

Valko-Venäjä on ihan oikea diktatuuri – Euroopan viimeinen. Siksi tänä vuonna jääkiekon MM-kisat ovat tositeeveetä parhaimmillaan. Me rakastamme ajankohtaisia dokumentteja. Miten Tamin kalapaita ja stand up-komiikka sopii tähän, on toinen juttu. Kaikki maistuu pienellä twistillä, sanoisi tv-kokki.

Valko-Venäjä pitää toistaiseksi kiinni siitä, että muusta kuin jääkiekosta kirjoittavat toimittajat anokoon sitä varten turhaan viisumia. Sananvapautta löytyy, mutta vain tietyillä ehdoilla. Vilkaise piippuun ja kirjoita sitten miltä kaunis maamme näyttää.

Meidän täytyy taas kuunnella Sini Saarelaa. Nyt kaivataan kansalaistottelemattomuutta ja suoraa toimintaa. En tarkoita lakanoita jäähalliin. Ne eivät pelota ketään, luki mitä tahansa. Varsinkin kun varsinainen kummitus istuu presidentinaitiossa ja rapsuttelee kaviaaria viiksistään.

Meidän täytyy taas kuunnella Sini Saarelaa.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Meidän pitää mennä sinne kirjoittamaan siitä mikä meidän mielestä on oikeasti tärkeää - eli jääkiekosta. Ne toimittajat joilla on vielä sydäntä ja suhteellisuudentajua kirjoittakoon maan oloista ja siitä mitä oikeasti näkevät. Kiekkopassilla ja vilpittömällä mielellä.

Jos toimittajamme joutuvat vankilaan, se on lottovoitto. Se on tässä ajassa ainoa mahdollisuus saada huomiota todellisille vääryyksille ja rikoksille. Kestääkö suomalainen pehmeä mies, hontelo urheilutoimittaja, valkovenäläistä vankilaa? Ei ehkä, mutta kyllä se aina kotiolot voittaa.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Lue seuraavaksi