Asuntojen hinnat nousevat Joensuussa poikkeuksellisesti - "Olen hämmentynyt ja ihmeissäni"

Vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnannousu on ollut viime vuosina poikkeuksellisen voimakasta. Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Markus Lahtinen kummastelee etenkin kaupungin laitamien hintakehitystä ja muistuttaa, että kasvu ei voi jatkua loputtomiin.

Kotimaa
Perhe asuntonäytössä
Yle

Joensuun asuntojen hinnat ovat nousseet viime vuosina voimakkaasti. Tilanne poikkeaa merkittävästi maan muista samankokoisista kaupungeista, sanoo Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Markus Lahtinen. Hänen silmäänsä pistää erityisesti kaupungin laitamien hintakehitys, jossa kerros- ja rivitalojen arvonnousu on ollut vuositasolla parhaimmillaan 7,7 prosentin luokkaa.

- Olen hämmentynyt ja ihmeissäni. Nämä luvut ovat hurjia ja sellaisia, joita ei tavallisesti samankokoisissa kaupungeissa nähdä. Asuntokupla on liian voimakas termi, mutta luvut ovat poikkeuksellisia, Lahtinen summaa.

Välittäjät: hinnannousu on normaalia

Joensuu vetää väkeä naapurikunnista erityisesti sosiaali- ja terveysalan töihin. Keskustan asuntojen kovia hintapyyntöjä on perinteisesti selitetty kaupungin suurella opiskelijamäärällä, kierällä tonttipolitiikalla ja vähäisellä uudisrakentamisella.

Nämä selitykset eivät kuitenkaan suoraan päde keskustan ulkopuolisten asuntojen jatkuvaan hinnannousuun. Etenkin kun hinnannousu on muualla Suomessa selvästi Joensuuta maltillisempi.

Tämä ei voi jatkua ikuisesti.

Markus Lahtinen

- Ei täällä hullutteluihin olla menossa. Mitä kauemmaksi keskustasta mennään niin kysyntä on kasvanut, selittää Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Tuula Sahlman.

- Tilanne selittyy yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan lailla. En näe kasvulukuja hämmästyttävinä. Ainoa asuntotyyppi, missä on ollut pidemmän aikaa ylikuumenemista ovat keskustan yksiöt. Siellä hintapyynnöt ovat suhteettoman korkeita kaksioihin verrattuna, toteaa LKV Kiinteistökaksikko Oy:n kiinteistövälittäjä Juha Vartiainen.

Uudiskohteissa huikeita hintoja

Joensuun poikkeuksellisesta hintakehityksestä on kiinnostunut myös Turun yliopiston tutkija Paul Jonker-Hoffrén. Hänen mielestään on kummallista, että Joensuussa asuntojen hinnat jatkavat nousua hintojen ollessa jo valmiiksi kovia.

Tällä menolla jollekin rakennusliikkeelle tulee vielä jäämään musta pekka käteen.

Juha Vartiainen

- Kaupunki kiinnitti huomioni, sillä tilastojen mukaan tilanne on siellä ihan muu kuin muualla. Asunnot ovat liian kalliita ja kovimmillaan neliömetri hinta voi olla jopa yli 4000 euroa. Se on sama kuin Madridissa tai monissa Euroopan kaupungeissa. Joensuu on kuulemma mukava paikka, mutta ei se kuitenkaan Madrid ole, Jonker-Hoffrén toteaa.

4000 euron neliömetrihintoja ihmettelee myös LKV Kiinteistökaksikko Oy:n kiinteistövälittäjä Juha Vartiainen. Kyse on keskustaan ja Penttilänrantaan rakennetuista uudisrakennuskohteista.

Joensuu on kuulemma mukava paikka, mutta ei se kuitenkaan Madrid ole.

Paul Jonker-Hoffrén

- Kyllä näiden uusien asuntojen hinnat ovat suhteettoman korkeita vanhoihin verrattuna. Tällä menolla jollekin rakennusliikkeelle tulee vielä jäämään musta pekka käteen, Vartiainen ennakoi.

"Ei voi jatkua ikuisesti"

Yleisesti määritelty terve asuntojen hintakehitys seuraa tutkimusjohtaja Markus Lahtisen mukaan ihmisten tulojen kehitystä. Joensuun hintakehityksen on tasaannuttava muiden keskisuurten kaupunkien tasolle, Lahtinen sanoo.

Ei täällä hullutteluihin olla menossa.

Tuula Sahlman

- Tämä ei voi jatkua ikuisesti. Kyllä me tiedämme niin Suomesta kuin kansainvälisesti, että niiden on seurattava tulokehitystä. Se on sellainen asia, että sitä kannattaa tarkkailla. Tyypillinen suomalainen ostaa asunnon velalla ja vastaa siitä tuloillaan, Lahtinen sanoo.

Eurokriisin yhteydessä Euroopan Keskuspankinkorkopolitiikkaakin parhaillaan tutkiva Paul Jonker-Hoffrén haluaa muistuttaa ennätysalhaalla olevien korkojen vaikutuksesta suomalaisten velkaantumiseen. Asuntojen hintakehitys on seurannut Suomessa 2000-luvun alusta lähtien lähes suoraan kotitalouksien velkaantumisastetta

- Se on hyvä kysymys nousevatko hinnat siksi, että voi ottaa enemmän lainaa vai otetaanko lainaa siksi, että hinnat kohoavat. Ne kulkevat joka tapauksessa käsi kädessä, Jonker-Hoffrén toteaa.