Kilpirauhasvaivat yllättävän yleisiä - Kemiin perustetaan vertaistukiryhmä

Kilpirauhassairaudesta voi kärsiä tietämättäänkin, sillä oirelista on valtavan pitkä ja sairauden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Vertaistukiryhmästä etenkin sairauden alkutaipaleella oleva voi saada arvokasta tietoa.

kilpirauhanen
Juhani Hiltunen
Laura Holappa / Yle

Kilpirauhassairaudet ovat Suomessa yleisiä - esimerkiksi Meri-Lapin alueella kilpirauhaslääkitystä käyttää yli 2500 ihmistä. Pelkästään Kemissä heitä on noin 800.

Kemiin aiotaankin perustaa vertaistukiryhmä kilpirauhasvaivoista kärsiville. Ryhmän vetäjä Juhani Hiltunen uskoo, että vertaistuelle on tarvetta.

- Siellä keskustellaan toistemme kokemuksista. Autetaan toisiamme, jos haluaa saada jostain asioista tietoa. Varsinkin sellaisilla ihmisillä, jotka ovat tämän kilpirauhassairauden kanssa alkutaipaleella, on varmasti hirvittävä jano saada lisää tietoa, Hiltunen kertoo.

Vaivojen yleisyydestä jotain kertoo jo se, että kun Hiltunen esiintyi TV1:n Aamusydämellä -ohjelman kilpirauhasjaksossa, Suomen kilpirauhasliitto sai samana iltana noin 200 uutta jäsenhakemusta ja seuraavan kuukauden aikana yhteensä noin 500.

Sairastaa voi tietämättään

Moni voi sairastaa kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaa tietämättään. Hiltunen kertoo, että kumpaankin vaivaan liittyy valtava kirjo erilaisia oireita. Hänellä itsellään kilpirauhasarvot olivat niin pahasti pielessä, että diagnoosi tuli nopeasti heti ensimmäisestä testistä, mutta kaikki tapaukset eivät ole yhtä helppoja todeta.

- Oireita on kymmeniä. Oirelistaa kun täsmäilin itseeni aikanaan, niin löysin vähän reilut parikymmentä oiretta, Hiltunen muistelee.

Vertaistukiryhmä aloittaa toimintansa Kemissä keskiviikkona 29.1. klo 18 Järjestökeskus Majakkatalon Messi-salissa.