Kemin matkailu tuottaa yli 20 miljoonaa

Matkailijat tuovat Kemiin noin 21 miljoonan euron välittömät tulot vuodessa. Eniten matkailutuloa kertyy majoitus- ja ravitsemusalalta, mutta sitä tulee myös ohjelmapalveluista, vähittäiskaupasta ja liikennepalveluista.

Kemi
Lumilinna 2014
Risto Koskinen

Majoituksen ja ravitsemisalan osuus 21 miljoonan euron potista on 12,2 miljoonaa, vähittäiskaupan 3,1 miljoonaa sekä huvi- ja virkistysalan 4,6 miljoonaa ja liikenteen 1,2 miljoonaa euroa.

Kemin matkailun työllisyysvaikutus on 221 henkilötyövuotta. Nämä tiedot käyvät ilmi kyselystä, johon vastasi 45 kemiläistä yritystä. Selvityksen toteutti Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti.

Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen on tyytyväinen matkailun tuottoon, mutta odottaa sen kasvavan.

– Luku voisi tietysti olla vielä isompikin ja sen kasvattamiseksi tehdään töitä. Uskon, että se kasvaa tässä vuosien varrella. Kun vuonna 2015 tehdään seuraava selvitys, toivotaan, että luku on jo kasvanut, Koutonen sanoo.

Lumilinna tuottaa

Kemin Lumilinnan kannattavuutta epäiltiin pitkään. Nyt sen kannattavuus tulee esille.

– Kemin panostus Lumilinnaan on ollut merkittävä, mutta kyllä voidaan sanoa, että se tuottaa tulosta. Samoin tulosta tuottaa matkailujäämurtaja Sampo, Koutonen kertoo.

Kemin ongelma matkailussa on se, että matkailijat eivät yövy kaupungissa. Moni Lumilinnavieras yöpyy muualla, esimerkiksi Rovaniemellä.

– Kun yöpyjä jättää kaupunkiin jopa tuhat euroa, päivämatkalainen voi jättää ainoastaan sata euroa, Koutonen vertaa.

Kemi jää kauas Rovaniemestä

Vastaavaa selvitystä ei ole Kemissä aikaisemmin tehty.

Rovaniemellä matkailutuotto on noin 175 miljoonaa ja Kittilässä noin 116 miljoonaa euroa. Kemin noin 21 miljoonaa on samaa luokkaa Enontekiön kanssa.

Hankesuunnittelija Pasi Satokangas Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutista esitteli keskiviikkona Kemin matkailun tuottoa.

– Matkailun palkkatulot Kemiin ovat 5,1 miljoonaa euroa, joista on verotuloa 0,8 miljoonaa euroa. Tämä ei sisällä aliurakoitsijoiden maksamia palkkoja, Satokangas kertoo.