”Kävin ostaa neljä munkkii ku ruoka oli per***stä” – nuoret avautuivat kouluruoasta

Ajankohtainen kakkonen järjesti koululaisille avoimen chatin, jossa keskusteltiin kouluruoasta. Vaikka osa nuorista puolusti kouluruokaa, toisten mielestä ruoan laadussa olisi selvästi parantamisen varaa.

Lukijoiden kanssa syntynyttä
laajasalon peruskoulu chat
Laajasalon peruskoulu

Ajankohtaisen kakkosen live-chat keräsi Ylen sivuille jo toistamiseen koululaisia ympäri Suomen. Paikalla oli muun muassa kouluja Helsingistä, Tuusulasta, Iisalmesta ja Keravalta. Chatissa oli mukana asiantuntijavieraana opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

Koululaiset eivät säästelleet sanojaan kirjoittaessaan kouluruoan laadusta.

- Kaikki käy ostarilla ainakin Laajasalossa. Vaikka se on säännöissä kielletty, niin on se pakko sitä ruokaa jostain saada ettei kuolla nälkään, kirjoittaa nimimerkki ainooo’.

Monessa koulussa ruoka tulee yhdestä keskuskeittiöstä. Esimerkiksi Helsingissä Palmia tuottaa lähes 80 prosentille oppilaista kouluruoan. Vepan mielestä ruoantuottajien ruokalistat kaipaavat päivitystä.

- Jos Palmian kouluruokalistat uudistettaisiin nykyaikaisiin ja hyviin ruokiin, niin jokainen pieni ja iso koululainen söisi varmasti koulussa. Minun koulussani oppilaat käyvät syömässä kuitenkin pääasiallisesti lähimmässä pizzeriassa.

Kouluruoan tulisi täyttää kolmasosa lapsen ja nuoren päivittäisestä ravinnontarpeesta. Katariinan mielestä se ei toteudu nykyisellään.

- Meidän kouluruoka antaa täyden vatsan tunteen puoleksi tunniksi ja loppupäivä on kärsimystä, jos ei ole rahaa vaikka välipalaan.

”Monikaan ei syö koulun ilmaista ruokaa”

Eilisessä Ajankohtaisessa kakkosessa nuoret Laajasalon yläkoulusta ehdottivat, että maksuttoman kouluruoan rinnalla pitäisi tarjota maksullinen vaihtoehto. Idea maksullisesta kouluruoasta jakoi oppilaiden mielipiteet. Monien mielestä maksullinen kouluruoka loisi epätasa-arvoa.

- Kouluruoka voi olla monen lapsen ainoa lämmin ruoka, ja jos se tehdään maksulliseksi voi lapsi / nuori jäädä kokonaan vaille ruokaa, kommentoi ilmaisen ruoan puolesta.

Samoilla linjoilla on petteri.

- Maksullinen vaihtoehto toisi kahden kerroksen väkeä kouluihin – ne joille äiti antaa ruokarahat mukaan ja ne joiden äidillä ei ole ylimääräistä.

Maksullisen vaihtoehdon kannattajien mielestä sopiva hinta ruoalle olisi 2-4 euron välillä. Nimimerkki kiianellin mielestä maksullinen ruoka on tarpeen.

- Kouluruuasta pitäisi saada maksullinen versio, koska monikaan ei syö koulun ilmaista ruokaa. Maksullisella aterialla saisi maukkaamman aterian, joka pitäisi nälkää koko päivän. Näin rahat menevät kunnon ruokaan eikä makeisiin.

Moni nuori kirjoittikin ostavansa päivittäin karkkeja ja muita herkkuja, jos kouluruoka ei satu maistumaan.

- Kävin ostaa äsken neljä munkkii ku ruoka oli perseestä, avautuu nimimerkki Emil.

Opetusneuvos Marjaana Manninen kannattaa ilmaisen kouluruoan säilyttämistä sen sijaan, että sen rinnalle otettaisiin maksullisen vaihtoehto. Mannisen mukaan maksullinen kouluruoka voitaisiin kuitenkin ottaa Suomessa käyttöön, jos se täyttäisi sopivat laatuvaatimukset ja sille löytyisi kysyntää.

- Perusopetuslaki takaa nyt maksuttoman aterian, eli rinnalla pitäisi ainakin olla tuo maksuton vaihtoehto kaikille. Pitäisi kartoittaa, mitä mieltä ollaan maksuttomuudesta ja vertailla, millaisia systeemejä, käytäntöjä ja mielipiteitä on niissä maissa, joissa kouluruoasta maksetaan.

”Rimpautetaan Oliverin Jamielle”

Nuorilta ropisi myös liuta ehdotuksia, miten kouluruokaa tulisi kehittää.

- Kouluruoka olisi parempaa, jos se valmistettaisiin paikan päällä alusta loppuun. Keittäjille enemmän palkkaa ja meille parempaa ruokaa :), kirjoittaa ainooo’.

Pilis Leissönin mielestä oppilaille pitäisi tarjota mahdollisuus maustaa ruokaa itse, kuten lisätä suolaa. Piliksen tyypit taas uskoo, että oppilaille tekisi terää nähdä, miten ja missä ruoka valmistetaan.

- Vois järjestää jonku retken missä näkis miten ruoka valmistetaa keskuskeittiös.

*Reef1620 *on sen sijaan sen kannalla, että apua on haettava ulkomailta.

- Rimpautetaan Oliverin Jamielle, eikös kyseinen jamppa oo ajanu näit ruokauudistuksia hyvällä onnistumis prosentilla?

Opetusneuvos Marjaana Manninen kehittäisi kouluruoan ulkonäköä.

- Moni nuori on sanonut, että ruoan epämääräinen ulkonäkö ei miellytä. Tätä olisikin kehitettävä.

A-studio käsittelee kouluruokaa perjantaina 31. tammikuuta TV1:ssä klo 21.