1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saimaannorpan valkoinen yksiö vaatii lähes 30 kuutiota lunta

50 vapaaehtoista koulutetaan kasaamaan lunta luodoille, jotta norpat voivat tehdä pesänsä kinoksiin.

Kotimaan uutiset
Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela kasaa lunta apukinokseen.
Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela kasaa lunta apukinokseen.Timo Ikonen / Yle

Norppien pesänrakennuspuuhia autetaan vapaaehtoisvoimin Saimaalla. Vähäluminen talvi on aiheuttanut päänvaivaa norpille, sillä helmikuussa synnyttävät norppaemot tarvitsevat pesiä, mutta lunta ei ole kasatunut luodoille.

Kolan varteen on ilmoittautunut tällä hetkellä noin 50 vapaaehtoista. Vapaaehtoisia opastetaan oikeaoppisen kinoksen kasaamiseen luodoille. Apukinosten paikka valitaan tarkoin. Esimerkiksi vilkkaiden moottorikelkkareittien läheisyyttää tulee välttää.

– Teemme kinoksia luotojen pohjois- ja itäpuolelle. Kun kevätaurinko lämmittää, niin kinokset säilyvät parhaiten sillä puolen. Norppaemo pystyy näin lumien suojassa imettämään mahdollisimaan pitkään, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Joka toinen ihmisen tekemä asumus kelpaa norpalle

Itä-Suomen yliopisto on kasannut kinoksia aiempina vuosina. Tutkimukset osoittavat, että yleensä norpat hyväksyvät joka toisen ihmisen tekemän pesän.

– Tänä vuonna tilanne on eri, koska luonnollisia kinoksia ei ole. Luultavasti norpat hyväksyvät enemmän ihmisen tekemiä pesiä, Koskela pohtii.

Metsähallitus päättää perjantaina säätietojen perusteella, kuinka laajaksi operaatioksi apukinoksien tekeminen Saimaalla laajenee.

– Jos kinoksia ei viikonlopun aikana tule, maanantaina lähdetään hommiin.

Norppaemo synnyttää poikasensa yleensä helmikuun loppupuolella.

Pesälaskijasta apukinoskasaajaksi

Savonlinnan Pihlajavedellä suojelubiologi Jouni Koskela antoi apukinosten kasaamiseen koulutusta kolmelle vapaaehtoiselle keskiviikkona.

– Puolessa päivässä tämän oppii. Muutama asia on otettava huomioon, kuten se, mille puolelle luotoa kinos tehdään ja kuinka se tampataan, Koskela sanoo.

Lumimestarit kolaavat lunta noin metrin korkuisen, kolme metriä leveän ja kahdeksan metriä pitkän patjan verran.

– Ei viiraa mistään, mutta on vain halu tehdä norpan hyväksi hyvää työtä, perustelee kolan varteen vapaaehtoisesti tarttumistaan savonlinnalainen Tapio Nenonen.

Pesänlaskijana aiemmin avustanut Pentti Korhonen luottaa siihen, että apukinokset saavat asukkinsa.

– Vahva luotto on. Toivottavasti näihin meidän tänä päivänä tekemiin pesiin norpat saadaan, Korhonen tuumii.

Lue seuraavaksi