Ääriolot nollaa nupin

Vannoutuneet avantouimarit pulahtavat hyiseen veteen, vaikka pakkasta olisi kuinka paljon. Tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemeä kylmään kylpyyn ajaa ennen kaikkea tunne siitä, että äärimmäisissä oloissa arjen hektisyys helpottaa hetkeksi.

Kotimaa
Avantouintipaikka
Yle Keski-Suomen uutispäällikkö Outi Parikka otti suorassa lähetyksessä jääkylmän kylvyn. Kuuntele, kuinka onnellinen ihminen avannosta nousi.

Säännöllisesti talviuintia harrastavia arvioidaan Suomessa olevan jo satatuhatta ja virallisia uintipaikkoja noin kaksisataa.

Kylmässä vedessä lienee uitu aina ammoisista ajoista alkaen, mutta Suomen Ladun mukaan talviuinnista alkoi kehittyä maassamme terveysliikuntalaji toden teolla 1980-1990 -lukujen taitteessa.

Kylmää vastaan voi suojautua, mutta kuumaa ei.

Tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi

Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen kertoo, että avantouintiharrastus ei ole hiipumassa, päinvastoin.

- Kylmästä vedestä haetaan hyvinvointia ja hyvää oloa. Tulevaisuudessa terveydellisiä vaikutuksia etsitään ehkä vielä nykyistäkin enemmän. Lajin pariin on löytänyt myös nuorempi väki ja kaupungeissakin avantouintipaikoille on kysyntää. Talviuinnissa osalle tärkeä on myös sosiaalinen puoli ja yhteisöllisyys, kuvailee Könönen.

Säännöllisen avantouinnin tiedetään vaikuttavan suotuisasti muun muassa verenpaineeseen. Jäisistä uintioloista haetaan apua myös moniin kipuihin ja avantouinti vaikuttaa myös koettuun terveyteen.

Suomen Ladun TNS Gallupilla vuonna 2010 teettämän kyselyn mukaan yli 60 prosenttia talviuimareista koki stressin ja flunssien vähentyneen. Yli 30 prosentin mielestä talviuinti auttoi myös särkyihin ja paransi unen laatua.

Kylmä on kylmä ja piste

Jyväskyläläinen tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi on harrastanut avantouintia nelisen vuotta. Hän kertoo, että ystävä houkutteli lajin pariin.

Suhdettaan kylmään Kajaniemi ei ole hyytävistä harrastusoloista huolimatta erityisesti miettinyt.

Olen vähän työnarkomaani ja kelailen juttujani koko ajan. Avannossa se totaalisesti katkeaa.

- Kylmä on kuitenkin paljon parempi kuin kuuma, jos niitä pitää verrata. Kärsin kuumasta vaikka jossain etelässä. Kylmää vastaan voi suojautua, mutta kuumaa ei. En mieti asiaa teoreettisesti eli kylmä on kylmä ja piste. Minun ei tarvitse olla siitä mitään mieltä. Kylmä kuuluu tähän maahan ja elämään, sanoo Kajaniemi.

Taiteilija toteaa myös, että avantoon eivät houkuttele järkisyyt, vaan puhtaasti tunne.

- Ei missään nimessä kylmään veteen vedä järki. Avannossa käynti on minulle vähän kuin uskon asia. En ole esimerkiksi juuri mitenkään selvittänyt näitä terveysvaikutuksia tai lukenut siitä. Sanotaankin, että järki pitää jättää avantoon mennessä narikkaan ja vaikka yleensä jos sen jättää, niin seuraa pahoja, mutta tässä siitä seuraa hyvää.

Totaalinen stoppi

Kajaniemi kertoo, että jääkylmään veteen pulahtaminen ei vaadi mitään erityistä itsekuria.

- Sitä kun on ruvennut tekemään, niin sitä tekee. Jos joka kerta taistelisi itsensä kanssa, niin se kävisi aika rasittavaksi. Minulle on tärkeintä, että se pysäyttää hetkeksi koko elämän, koko maailman. Kun on uimassa kylmässä vedessä, niin silloin ei ole olemassa mitään muuta.

Kun aivot hetkeksi pysähtyy, niin se on varmaan ihan tervettä.

Monille talviuimareille hetki avannossa onkin ennen kaikkea omaa aikaa ja irtiotto arjen pyörityksestä.

- Itsekin olen vähän sellainen työnarkomaani ja kelailen juttujani koko ajan, niin avannossa se totaalisesti katkeaa. Mulla on käsitys, että tekee aivoille välillä hyvää pysäyttää ne jollakin tavalla. Voihan se olla hikiurheilukin, joka saa saman aikaan, mutta avantouinti on mainio myös siksi, että se vie niin vähän aikaa. Suosittelisin tätä vaikka perheenäideille. Siinä unohtaa arjen rutiinit ja se on totaalinen stoppi.

Taiteeseensa Kajaniemi ei suoranaisesti avannosta ammenna, mutta jonkinlainen luovuuden lähde kylmä vesi voi kuitenkin olla.

- Ei siinä pysty kuvia miettimään, kun keskittyy vaan uimiseen, mutta kun aivot hetkeksi pysähtyy, niin se on varmaan ihan tervettä ja voi lähteä tekemään asioita uinnin jälkeen vähän kuin tyhjältä pöydältä.

Ja vaikka avantouinti on monille harrastajille kaikkea muuta kuin kilpailemista, niin paremmuksista tässäkin lajissa mitellään.

Avantouinnin SM-kisat järjestetään tänä viikonloppuna Vierumäellä. Mukaan on ilmoittautunut ainakin 800 kilpailijaa. Talviuinnin maailmanmestaruudesta kisataan puolestaan 20.-23. maaliskuuta Rovaniemellä ja noihin mittelöihin uimareita on tulossa 31 eri maasta.