1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keslan viimeisin vuosineljännes valaisee alkanutta vuotta

Konepajakonserni Keslalla on takana kovien investointien vuosi, niinpä odotuksia alkaneelle vuodelle on tuhdisti. Vuoden 2013 tilinpäätös antaa henkistä tukea viimeisen vuosineljänneksen mukavalla nousulla, mutta vasta aika näyttää, onko orastava talouden valonpilkahdus pysyvämpää laatua.

Kuva: YLE / Heikki Haapalainen

- Myönteisellä mielellä lähdemme tekemään parempaa tulosta kuin vuonna 2013. Vuoden 2014 alkava tilauskanta on vuoden takaista korkeampi, mutta markkinoinnin jalkatöitä maailmalla toki riittää. Vienti yli 35 eri maahan tuo liikevaihdosta yli 70 prosenttia, kertoo konsernin toimitusjohtaja Jari Nevalainen.

Tällä hetkellä Kesla työllistää 300 työntekijää. Heistä neljä työskentelee yhtiön Saksan konttorilla, ja loput kotimaakunnassa Pohjois-Karjalassa. Konsernin työpajat löytyvät Ilomantsista, Tohmajärveltä, Kesälahdelta ja Joensuusta. Viimevuonna yhtiö palkkasi maakuntaan 13 uutta ihmistä, toisaalta myös lomautuksia jouduttiin konsernissa tekemään.

- Kesla toimii globaalisti ja pääpainoalue on Eurooppa. Paljon on viime vuosina katseltu myös Euroopan ulkopuolelle, itään ja etelään, jonne metsäteollisuuskin tähyää. Lähinnä Venäjä ja Etelä-Amerikka ovat kiinnostuksen kohteina, Nevalainen kertoo.

Märkämaalauksesta pulverimaalaukseen

Joensuussa yhtiö teki viimevuonna 2000-luvun suurimman investoinnin. Uusi pulverimaalauslinja vastaa ajan vaatimuksiin. Linjastolla koneiden maalaus tapahtuu täysin uudella tekniikalla.

- Rakensimme uuteen 1400 neliömetrin halliin linjaston, jossa pulvelimaalaus tehdään. Nimensä mukaisesti menetelmässä levitetään maalipulveria tuotteen päälle, ja laitetaan se uuniin lämpenemään. Yli kahdessasadassa asteessa pulveri sulaa ja muodostaa erittäin korroosiokestävän suojan tuotteille, toimitusjohtaja Nevalainen kertoo.

Investoinnilla tavoitellaan tuotteiden laadun korottamista pintakäsittelyn osalta, tuottavuuden paranemista, sekä ympäristöpäästöjen pienenemistä.

Kesla on pörssinoteerattu perheyhtiö, joka on toiminut vuosta 1960. Sen perusti Rantasalmella maatilaleen Antti Kärkkäinen. Nykyisin yhtiön pääpaikka on Joensuussa.