Jäät vetävät puoleensa kuin hunaja kärpäsiä

Vaikka jäät ovat pitkän aikaa vahvistuneet vieläkään ei suositella suurille selille eikä jokien jäälle menemistä. Varoituksista huolimatta pari ihmistä on hukkunut tänä talvena jäihin Uudellamaalla.

Eduard Saukkonen käy pilkillä aina kun pääsee. Kuva: Yle

Suomen tunnetuimpia jäihinputoajia on Pentti Haanpään novellin Päntän äijä. Ohut ensijää houkutteli äijää vastustamattomasti ja hän putosi jäihin joka syksy. Naapurit kiskoivat ukon kuiville.

Sama kutsu tuntuu kaikuvan myös tosielämässä, sillä suomalaisten on päästävä jäille heti kun se suinkin on mahdollista.

- Oon mä nähnyt että täällä on paljon liikkujia. Eihän tässä mitään sen takia etteikö uskaltaisi tulla. Kyllä tässä uskaltaa tässä lahdessa kävellä ihan hyvin,  Eero Pekkari kertoi Seurasaarenlahdella.

Tällä kertaa Pekkarin houkutteli jäälle koira. Ilman sitä hän liikkuu pääosin muualla.

Rantaa pitkin kävelemässä

Lahden pohjukassa epävirallinen mittaus näytti 17-18 senttiä jäätä. Jään paksuus voi nyt vaihdella paljon jopa muutaman metrin matkalla. 

- Sen verran usein olen omia Espoon reittejä kävellyt, että tiesin että täällä on jäässä jo sen verran kiitettävä paksuus, että uskalsin lähteä. Rantaa pitkin kävelemään nimenomaan, ystävänsä lastenrattaita työnnellyt  Maikku Toivonen kertoi.

Pilkkijät ryntäävät usein kärkijoukoissa ensimmäisille jäille. Hinku päästä reikiä kairaamaan on niin kova.

- Kyllä se vaan on. Kaikista parhaat saaliit saa justiinsa silloin. Eikös joka harrastuksessa ole vähän hulluutta mukana, myönsi Kurikan mies  Eduard Saukkonen pilkkireikänsä äärellä.

Virtapaikoissa yhä vaarallista

Tänä talvena Uudellamaalla on hukkunut jäihin pari ihmistä. Vaikka jäät vahvistuvat koko ajan, jokien ja virtapaikkojen jäälle ei kannata mennä vieläkään. Silti esimerkiksi Vantaanjoen jäällä hiihdellään.

- Se on nimenomaan tällainen virtaava paikka. Välttäisin kyllä liikkumista joen jäällä. Talvella toimintakyky katoaa aika nopeasti, ihan minuuteissa jos vajoaa tuonne veteen, toteaa paloesimies Juha Laine Helsingin pelastuslaitokselta.

Avuntarjoajienkin kannattaa käyttää kättäpidempää ja ennen kaikkea harkintaa. Jos joku on vajonnut veteen, jää on sillä paikalla heikkoa.