Puoli seitsemän kyseli ruokavaikuttajilta tulevia trendejä: Kohti kasviksia ja katukeittiöitä

Edelleen suositaan lähellä tuotettua, itse kasvatettua ja sesongin mukaan valittavia ruoka-aineita, kertovat ruoka-alan vaikuttajat Puoli seitsemän -ohjelmalle. Maanosatrendeistä Aasia on edelleen vahva, mutta nousussa ovat myös Etelä-Amerikka, Meksiko ja Lähi-itä.

ilmiöt
Thaimaalainen katukeittiön pitäjä valmistaa annoksia.
Thaimaalainen katukeittiön pitäjä valmistaa annoksia Bangkokissa.Barbara Walton / EPA

Puoli seitsemän lähestyi tunnetuimpia ruoka-alan vaikuttajia kyselyllä, millä pyrittiin saamaan selville lähivuosien ruokatrendejä. Vahvassa nousussa ovat esimerkiksi tee, kasvikset ja yrtit.

– Kasvikset ovat ottamassa pääroolin lautasilla. Eläinperäiset tuotteet eivät katoa mihinkään, mutta niiden rooli pienenee. Ja sesongin mukaan mennään kuten aiempinakin vuosia. Jotkut jutut ovat tulleet jäädäkseen ja hyvä niin, kertoo ruokablogisti Jani Uusi-Pantti.

Puoli seitsemän -ohjelman ruokavaikuttajille tekemässä kyselyssä suurin osa liputti kasvisten ja yrttien puolesta. Muiden muassa Teresa Välimäki on innostunut kasviksista.

– Mausteet ja maustaminen sekä kasvisten ja juuresten, linssien ja muiden palkokasvien mahdollisimman laaja käyttö lisääntyy arkiruoanlaitossa, kertoo Välimäki.

– Lehtikaalia, kyssäkaalia ja kukkakaalin kaikki osat, luettelee keittiömestari Sasu Laukkonen omat raaka-ainesuosikkinsa.

Kauppaketjuista S-ryhmä ja Kesko kertoivat, että erityisesti avokadojen kysyntä kasvaa jatkuvasti.

Lähiruokaa sesonkien mukaan

Viime vuosina keskustelu ruoan ympärillä on käynyt vilkkaana. Tämä on antanut nostetta useille ruokaan liityville ilmiöille, kuten ruokapiireille ja ravintolapäiville. Näille voidaan ennustaa valoisaa tulevaisuutta.

Lähellä tuotetut raaka-aineet sekä sesonkiruoka-ajattelu elävät nyt vahvasti. Suolaa ja hunajaa -ruokablogia kirjoittava Jonna puhuu kausiruoan puolesta.

– Kaikki maistuu paremmalta, kun on meneillään niiden paras sesonki. Vielä paremmalta ruoka maistuu, kun kauden makuja ehtii hiukan odottaa. Parsa käynnistää kevään, made kuuluu pakkaspäiviin. Kaikkea on tarjolla ympäri vuoden, mutta kauden makujen vaaliminen juhlistaa ne.

Kotikeittiöissä itse tekeminen ja myös raaka-aineiden kasvattaminen on suosiossa. Tähän liittyy myös säilömisen salat.

– Kotikeittiöissä äänestän itsetekemisen puolesta, kuten hillot, maustekastikkeet, pikkelssit ja maustetut öljyt ja viinietikat, listaa Teresa Välimäki.

Juontajana tutuksi tullut kokki Meri-Tuuli Lindström haluaisi Suomeen viikonlopun ruoka- ja tuottajatoreja, jotka ovat maailmalla suosittu ilmiö.

– Pientuottajat ja asialleen vihkiytyneet harrastajat myyvät itse tehtyjä juustoja, toffeita, leivoksia, lihavalmisteita ja muita herkkuja musiikin ja hyvän juoman säestäessä. Tapahtumat ovat koko perheelle suunnattuja ja juomasta ja ruoasta nauttimista ei olla ahdettu yhteen aidoin rajattuun kulmaukseen, vaan se on luonnollinen osa yhdessäoloa, kertoo Lindström.

Parempaa pikaruokaa

Kyselyyn vastanneista 85 prosenttia uskoi ruokatarjonnan lisääntyvän myös kaduilla. Pyörien päällä kulkeville ravintola- ja kahvilakojuille kerrotaan olevan tilausta. Vastaajia epäilyttää ainoastaan se, mikä on lainsäädännön vaikutus ilmiöön. Pienimmät ruokakärryt ja -vaunut voivat keskittyä hyvinkin kapeaan tarjontaan, jolloin yksi myy hodareita, toinen voileipiä, kolmas kuppikakkuja.

Liharuoista kysyttäessä esiin nousevat sanat: luomu, lähiruoka, pientuottajat. Trendinä on käyttää hyödyksi koko eläimen ruho, ei vain osia siitä.

Maanosatrendeistä Aasia on edelleen vahva, mutta ruoankeskustelussa ovat nousussa myös Etelä-Amerikka ja Meksiko.

– Yksi ylitse muiden: Brasilia. Lähi-Itä ja meksikolainen katukeittiö jatkavat nousuaan, arvelee ruokaentusiasti Saku Tuominen.

Katso aihetta käsittelevä jakso Yle Areenasta.

Puoli seitsemän työryhmä: Riina Malhotra, Antti Karhumäki, Risto Kuusisto