1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älykästä citynaakkaa ei pidä opettaa huonoille tavoille

Naakka on monien mielestä riesalintu. Se kyllä oppiikin kerrasta, mistä saa helppoja makupaloja, joten viimeistä lihapiirakan murusta ei kannata sille antaa. Fiksu ja sosiaalinen laji on silminnähden runsastunut viime vuosina kaupungeissa.

Kotimaan uutiset
Naakkoja
Tommi Parkkinen/Yle

Naakka vaanii Lappeenrannan satamakioskin pöydänkulmalla perinneherkkua. Josko ihminen heltyisi antamaan viimeisen palan vedystä sille.

Äänestä päätellen niillä on hauskoja illanviettoja isolla porukalla.

Seppo Pousi

- Se on fiksu lintu. Ensimmäisen palan jälkeen se oppii, mistä saa helposti, varoittaa Etelä-Karjalan lintutieteellisen seuran puheenjohtaja Seppo Pousi. Jos ihmiset tuossa paikassa parantavat tapansa, naakka etsiyy koettamaan onneaan muualle.

- Ei niitä häätää voi muuten kuin esimerkiksi siivoamalla nopeasti ruoantähteet terassipöydistä, sanoo Pousi.

Kun Seppo Pousi muutti Imatralle vuonna 1972, naakka ei talvehtinut seudulla.

- Ne tulivat maaliskuussa Baltiasta ja ehkä Ruotsista, ja pesintä alkoi huhtikuussa, kertoo Pousi. Talvehtimisella Suomessa lienee jotakin tekemistä ilmaston lämpenemisen kanssa. Naakat ovat levinneet muualle Suomeen Turun seudulta, ja vähitellen yhä pohjoisemmaksi.

Iloista seurustelua isolla porukalla

Miten maalaisnaakasta tulee kaupunkilaisnaakka, siitä Pousilla on ainakin yksi teoria.

Naakkoja
Naakka on seurallinen lintu ja uskollinen puoliso.Tommi Parkkinen/Yle

- Kaatopaikat on suljettu, ja se on tullut kaupunkiin etsimään ruokaa.

Naakoista kolmannes pesii nykyisin erilaisissa pöntöissä.

- Ne ovat vieneet pönttöjä esimerkiksi uuttukyyhkyiltä. Myös telkän pöntöt ovat tavallisia asuntoja, kertoo Seppo Pousi.

Loput asuvat puiden koloissa, jotkut perinteisesti kirkontorneissa. Sopivia koloja löytyy vanhoista rakennuksista, savupiipuista ja tuuletuskanavista. Nämä kotiin tunkeutujat saavatkin sitten ihmisten kiukut niskaansa.

Naakalla on joka tapauksessa älykkyyden lisäksi muitakin arvostettavia puolia: se on uskollinen puolisolleen ja hyvin sosiaalinen.

- Ne asuvat lähekkäin, ja kutsuvat vieraita pönttöön. Äänestä päätellen niillä on hauskoja illanviettoja isolla porukalla, tietää Seppo Pousi.

Lue seuraavaksi