"Lasta tavataan nyt kahden kesken" – 8-vuotiaan surmalla on ollut vaikutuksia lastensuojeluun

Kaksi vuotta sitten tapahtuneen 8-vuotiaan tytön kuolema Helsingissä havahdutti viranomaiset tarkastelemaan lastensuojelun toimivuutta. Helsingissä on nyt panostettu lasten kuulemiseen, mutta yhtenäiset toimintatavat luovat edelleen haasteita.

Kotimaa
Lapsi leikkii leluilla
Toni Pitkänen / Yle

Helsingissä toissavuonna tapahtuneen 8-vuotiaaan tytön kuoleman myötä lastensuojelun toimintatavat nousivat suurennuslasin alle. Nuori tyttö sai surmansa, vaikka tytön kohtelusta kotona oli tehty useita lastensuojeluilmoituksia. Tapaus on poikinut muutoksia Helsingin lastensuojelun toimintaan.

- Siitä lähtien olemme erityisesti kiinnittäneet huomiota siihen, että lasta tavataan kahden kesken ja lapsen etu selvitetään hyvin huolellisesti aina asiakaskohtaisesti. Silloin lapsella on mahdollisuus puhua sosiaalityöntekijälleen luottamuksellisia asioita ja työntekijä pääsee tutustumaan lapseen, sanoo Helsingin lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Riitta Vartio.

Lapsen elämään ja sen suojeluun liittyy useita organisaatioita. Helsingin kokoisessa kaupungissa täysin yhdenmukaisien toimintatapojen käyttäminen aiheuttaa haasteita.

- Meidän yhteistyökumppaneita ovat oikeastaan kaikki tahot, joita lapsi kohtaa arjessa kuten esimerkiksi neuvolat, päivähoitopaikat ja koulut. Helsinki on niin iso kaupunki, että kun työntekijät eri paikoissa vaihtuu, niin aina on se mahdollisuus, ettei kaikki tiedä miten missäkin tilanteessa tulee toimia., sanoo Vartio.

Tiedonkulkua viranomaiselta toiselle tulisi parantaa

Sisäministeriö asetti viime keväänä työryhmän selvittämään viranomaisten välistä tiedonvaihtoa perhe- ja lapsensurmissa. Työryhmän raportin mukaan tiedonvaihtoa viranomaisten välillä vaikeuttaa muun muassa salassapitosäännöksien eri tulkinnat. Viesti ei kulje viranomaiselta toiselle silloin kun pitäisi.

- Tarvittaisiin selvästi väyliä, että pystytäisiin myös oma-alotteisesti antamaan tietoa toiselle viranomaiselle silloin, kun se huoli herää. Puhutaan sitten koulusta, terveydenhuollosta tai nuorisotyöstä niin sieltä pitäisi pystyä antamaan tietoa lastensuojelulle tai poliisille, sanoo sisäministeri Päivi Räsänen.

Työryhmä ehdotti keskiviikkona luovutetussa raportissaan yhteensä seitsemän eri kohtaa, jolla perhesurmien ennaltaehkäisemiseen liittyvää tiedonvälitystä viranomaisten välillä pystyttäisiin helpottamaan.

Kentällä tarkennusta toivotaan myös siihen, milloin puhelu lastensuojeluun on paikallaan.

- Tietenkin on hyvä, että pienistäkin asioista ilmoitetaan. Helposti saatetaan kuitenkin ajatella, että lastensuojelu hoitaa aivan kaiken. Niinhän se ei ole, vaan me sitten aina selvitetään onko lastensuojelun tarvetta. Kaikki lapsen huolta herättävät asiat, eivät ole välttämättä lastensuojeluasioita, sanoo Vartio.