Patrian lahjusskandaalin Slovenia-haarasta käräjätuomio tänään

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa aamulla tuomionsa puolustuskonserni Patriaa koskevassa lahjusjutussa. Samassa kokonaisuudessa on jo annettu langettavia tuomiota sekä Sloveniassa että Itävallassa.

Kotimaa
Patrian AMV-vaunu Hämeenlinnassa 5.3.2013
Timo Leponiemi / Yle

Patrian tekemiä panssariajoneuvokauppoja Slovenian kanssa on selvitelty Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa viime vuoden toukokuusta lähtien.

Syyttäjä vaatii Patria-konsernin neljälle entiselle palkkajohtajalle kahden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä lahjuksen antamisesta. Syyttäjä ei ole ottanut kantaa siihen, tulisiko vankeustuomion olla ehdollinen vai ehdoton.

Alun perin osaa johtajista epäiltiin myös yritysvakoilusta, mutta siltä osin syyttäjä on luopunut vaatimuksistaan.

Vuoden 2006 kaupat tiukassa tarkastelussa

Vuonna 2006 Patria myi Slovenialle AMV-panssariajoneuvoja. Kauppa oli iso, ja Patria käytti apunaan alaa tuntevaa itävaltalaista agenttia.

Syyttäjän mukaan kaupan hieronnan yhteydessä suoritettiin muun muassa konsulttiyhtiön kautta maksuja, jotka oli tarkoitettu slovenialaisen sopimusosapuolen voitelemiseen.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe pitää jutun suomalaisina päätekijöinä Patria-konsernin silloista toimitusjohtajaa Jorma Wiitakorpea, tytäryhtiö Patria Vehiclesin kaupan aikaista toimitusjohtajaa Heikki Hulkkosta sekä kolmea muuta Patrian silloista operatiivista johtohenkilöä.

Kaikki syytetyt kiistävät jyrkästi syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Lisäksi syyttäjä vaatii nimensä Patria Vehicles Oy:stä Patria Land Services Oy:ksi muuttaneelle yhtiölle satojen tuhansien eurojen yhteisösakkoa.

Patria-konsernin emoyhtiön Patria Oy:n omistavat Suomen valtio (73,2 %) ja Airbus Group (26,8 %).

Sloveniassa ja Itävallassa jo alioikeuden tuomiot

Patrian Slovenia-sotkuja on selvitelty kolmen maan poliisi- ja syyttäjäviranomaisten kiinteänä yhteistyönä.

Suomen, Slovenian ja Itävallan syyttäjät ovat sopineet työnjaosta siten, että kukin valtio selvittää sopan omien kansalaistensa osalta.

Sloveniassa alioikeus tuomitsi viime vuoden kesäkuussa useita slovenialaisia johtavia virkamiehiä lahjusrikoksesta. Tuomittujen joukossa oli myös maan entinen pääministeri Janez Jansa. Jansa sai kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistuksen. Jansa on valittanut tuomiostaan ylempään oikeusasteeseen.

Myös itävaltalainen konsultti on jo saanut kotimaansa alioikeudessa kovan vankeustuomion osallisuudesta samaan lahjontakokonaisuuteen. Myös tästä tuomiosta nostettu valitusprosessi on kesken.

Etenkin Sloveniassa tapaus Patria/Jansa on aiheuttanut valtavan mediakohun. Uutisnälkäinen Slovenian media on pommittanut suomalaista oikeuslaitosta kysymyksillään poikkeuksellisen ahkerasti.

Tänään aamupäivällä Kanta-Hämeen käräjäoikeus lopulta kertoo Suomen tuomioistuinlaitoksen ensinäkemyksen tapausten kulusta.

Kävi niin tai näin, on selvää, että jutun ruotiminen jatkuu hovioikeudessa.