Tšekin poliittinen tyhjiö täyttyi vihdoin, uusi hallitus astui valtaan

Edellinen poliittinen hallitus kaatui jo kesällä, ja ennenaikaiset vaalit järjestettiin lokakuussa. Nyt virkavalansa vannonutta hallitusta johtavat sosiaalidemokraatit palasivat pitkästä aikaan valtaan.

Ulkomaat
Tšekin tasavallan uusi hallitus
Tšekin tasavallan uusi hallitus.Epa / Matej Divizna

Tšekin tasavallan uusi vasemmisto-keskustalainen hallitus on vannonut virkavalansa. Sosiaalidemokraatti Bohuslav Sobotkan johtaman hallitus täyttää kuukausien mittaisen poliittisen tyhjiön. Vakoilu- ja lahjusskandaali kaatoi edellisen poliittisen hallituksen viime kesänä, minkä jälkeen maata on johtanut virkamieshallitus.

Lokakuun parlamenttivaalit voittaneet sosiaalidemokraatit palaavat Tšekissä valtaan ensi kertaa sitten vuoden 2006. Hallituskumppaneinaan sosiaalidemokraateilla ovat kristillisdemokraattinen puolue ja miljardööriliikemies Andrej Babišin viime syksynä syntynyt Ano- eli Kyllä-liike. Babišista tuli uuden hallituksen valtiovarainministeri.

Hallituksen haasteena on nostaa Tšekki jaloilleen historiansa pitkäaikaisimman taloustaantuman jälkeen. Sobotkan mukaan valtion taloutta tulee hallita kuin yritystä. Showtempuille ole siinä sijaa, hän sanoo. Hallituksen ohjelmassa on veronkorotuksia sosiaalipalvelujen rahoittamiseksi.

Hallituksen linjasta ennakoidaan selvästi EU-myönteisempää kuin aiempien keskusta-oikeistolaisten hallitusten politiikasta. Ulkoministerin salkun sai EU:n vakaa kannattaja, sosiaalidemokraattien Lubomír Zaorálek.

Monenlaista kitkaa hallituksen tiellä

Hallituksella on 200-paikkaisessa parlamentissa tukeva 111 paikan enemmistö, eikä ensi kuussa järjestettävän luottamuslauseäänestyksen pitäisi tuottaa sille vaikeuksia.

Politiikantuntijat eivät kuitenkaan povaa hallitukselle koko vaalikauden mittaista ikää, sillä Tšekissä vain kaksi hallitusta on onnistunut siinä. Myös se, että parlamentissa on ennätykselliset seitsemän puoluetta, aiheuttanee epävakautta, tarkkailijat arvelevat.

Hallituksen sisällä kiistaa on odotettavissa veroista, joiden korottamista Babiš vastustaa, ja Sobotkan asema omassa puolueessaan saattaa olla edelleen epävarma. Puolueen vaalivoiton kokoon pettynyt johtoryhmä halusi syksyllä erottaa hänet.

Lähteet: Reuters, AP, AFP