Professori muistuttaa: Ministerien avustajia ei pitäisi käyttää vaalikampanjoissa

Ehtivätkö ministerit varmasti hoitaa virkatehtävänsä, kun kampanjoivat samalla päästäkseen europarlamenttiin? Ministerin työn ja kampanjoivan poliitikon työn välinen raja on joskus kuin veteen piirretty viiva, huomauttaa oikeuskansleri Jaakko Jonkka.

A-studio

Tänä keväänä peräti kolme hallituksen ministeriä – liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.), Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) sekä hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) –pyrkivät europarlamenttiin. Ministerien kampanjat jäävät todennäköisesti lyhyiksi. Stubb kertoo ottavansa kaksi viikkoa vuosilomaa ennen vaaleja kampanjointia varten.

Ministerien virkatoimien laillisuuttaa valvova oikeuskansleri Jaakko Jonkka toteaa, että ministerin työn ja kampanjoivan poliitikon työn välinen raja on joskus kuin veteen piirretty viiva.

– Ministerit ovat poliitikkoja, ja poliitikon tehtävä on puhua politiikkaa, Jonkka sanoo.

Ministereitä on jatkuvasti ehdolla eri vaaleissa – varsinkin eduskuntavaaleissa. Suomessa sitä ei pidetä ihmeellisenä, eikä roolien sekoittumista pahemmin seurata. Yhdysvalloissa nousi valtava kohu vuonna 1997, kun Al Gore soitteli demokraattien rahoittajille kampanjapuheluita varapresidentin toimistostaan Valkoisesta talosta.

Julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen pitää ministerien kampanjoinnissa ongelmallisena sitä, jos ministeri käyttää ministeriön virkakuntaa tai ministerintehtäviä varten palkattuja avustajia kampanjatyössään.

– Ei avustajia saisi tietenkään käyttää, siis ministerin avustajia eikä ministeriön virkamiehiä, missään tapauksessa tämmöisen kampanjan tukena, Pohjolainen linjaa.

Alexander Stubbin lehdistöavustaja hoitaa Stubbin mediasuhteet tänä keväänä niin ministerintöissä kuin kampanjan aikana. Stubbin mielestä olisi käytännössä mahdotonta, jos hän itse tai joku kolmas hoitaisi vain kampanjaan liittyvät media-asiat. Osassa asioita ei voi edes erottaa, kummasta on kyse.

– Järjen käyttö on sallitua, Stubb sanoo.

Lisää aiheesta illan A-Studiossa, TV1 kello 21.05.