1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinalaiset juovat punaviiniä eniten – Ranskakin jäi kakkoseksi

Viinin kauppajärjestön mukaan Kiina on ohittanut vanhat eurooppalaiset viinimaat punaviinin kulutuksessa. Punaviinin juonti on kasvanut viidessä vuodessa Kiinassa 136 prosenttia.

Ulkomaat
Matkailijat tarkastelevat viinin väriä lasissa.
Matkailijat opettelevat maistamaan viiniä Yunnanin Red in Mile county -viininvalmistamossa, Yunnanissa, Kiinassa.Epa / Lei Tongsu

Kiina on kiilannut punaviinin kulutuksessa vanhojen viinimaiden Ranskan ja Italian ohi.

Viinin ja alkoholin kauppajärjestö VINEXPOn tilastojen mukaan kiinalaiset joivat 1, 865 miljardia pulloa punaviiniä viime vuonna. Punaviinin juonti on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana Kiinassa peräti 136 prosenttia.

Ranskalaiset jäivät kulutuksessa kakkoseksi ja italialaiset kolmoseksi.

Viinialan termeillä mitattuna kiinalaiset joivat 155 miljoonaa yhdeksän litran laatikollista punaviiniä vuonna 2013, ranskalaiset 150 miljoonaa ja italialaiset 141 miljoonaa laatikollista.

Kauppajärjestön mukaan punaviinin siemailun roima lisäys Kiinassa johtuu paitsi varakkuuden kasvusta myös kiinalaisesta kulttuurista. Punaviini valitaan valkoviinin sijaan sen värin perusteella, kertoo VINEXPON toimitusjohtaja Guillaume Deglise.

– Punainen on Kiinassa hyvän onnen väri ja valkoinen puolestaan edustaa kuolemaa, joten miksi haluaisit nauttia valkoviiniä?

Deglise arvioi, että Kiinan viinimarkkinoiden kehittyessä myös valkoviinin ja shamppajan kulutus tulee lisääntymään. VINEXPOn raportin mukaan kaikkien viinien kulutus tulee kasvamaan Kiinassa melkein 34 prosentilla 230 miljoonaan laatikolliseen viiniä vuoteen 2017 mennessä.

Yhdysvallat on edelleen kulutustilastojen ykkönen, kun otetaan huomioon kaikki viinit. Yhdysvallat on ollut maailman suurin viinin kuluttaja vuodesta 2011, jolloin se vei ykkössijan Ranskalta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi