Hyppää sisältöön

Nykyihmisessä on paikoitellen paljon neandertalilaista, ihossa jopa 70 prosenttia

Vaikka kukin meistä on perinyt neandertalilaisilta vain enintään neljä prosenttia DNA:staan, niin yhteensä meissä on säilynyt viidennes Euroopan edellisten asuttajien perimästä, kertovat tuoreet tutkimukset.

Kuva: Federico Gambarini / EPA

Tämän päivän ihmiset, joiden juuret ovat Euroopassa tai Itä-Aasiassa, ovat geeneiltään nykyihmisen ja neandertalilaisten tilkkutäkkejä, osoittaa kaksi tuoretta yhdysvaltalaista tutkimusta.

Kokonaisuudessaan kunkin perimästä keskimäärin vain yksi prosentti on neandertalilaisilta saatua, mutta esimerkiksi ihoa säätelevä DNA on valtaosin heiltä.  Washingtonin yliopiston tutkimuksessa ihon ja hiusten neandertalilaisperimä todettiin jopa 70 prosentiksi.

Vaaleaihoisten neandertalilaisten perimä oli eduksi tummaihoisille nykyihmisille näiden muutettua aurinkoisesta Afrikasta Euroopan olosuhteisiin, tutkijat päättelevät.

Toinen perin neandertalilainen piirre meissä on osa immuunijärjestelmää, sanoo Harvardin yliopiston tutkija Sriram Sankararam. Nämä geenit vaikuttavat muun muassa kakkostyypin diabetekseen ja Crohnin taudiksi kutsuttuun krooniseen suolistotulehdukseen.

Neandertalilaisuus puuttuu sen sijaan kokonaan puheeseen liittyvästä perimästämme. Havainto sopii yhteen sen teorian kanssa, että neandertalilaisten kommunikaatiokyvyn puute antoi heidän alueilleen muuttaneille nykyihmisille etulyöntiaseman.

Nykyihmisen ja neandertalilaisen lapsenlapset jäivät vähiin

Sankararaman johtamassa tutkimuksessa selvisi myös, että vaikka neandertalilaiset ja nykyihmiset kykenivät saamaan yhdessä lapsia, jälkeläiset eivät olleet kovin hedelmällisiä. Siksi tämän päivän ihmisessä neandertalilaista on keskimäärin prosentti ja enimmilläänkin vain neljä prosenttia.

Yhteen laskettuna kuitenkin viidennes neandertalilaisten DNA:sta on säilynyt meissä, sillä kaikki eivät ole saaneet perimästä samoja osia.

Kartoitus osoittaa lisäksi, että itäaasialaisissa on hiven enemmän neandertalilaista kuin eurooppalaisissa, mikä viittaa kahteen yhteiselämän aaltoon Aasiassa.

Tutkimukset on julkaistu Nature- ja Science-lehdissä.