Rikostuomiot paljastava sivusto suljettiin Ruotsissa

Kiistelty ruotsalainen Lexbase-verkkopalvelu on suljettu tietoturvasyistä. Internetoperaattori Bahnhof päätti keskiviikkoiltana sulkea palvelun, josta kuka tahansa voi hakea ihmisten saamia rikostuomioita maksua vastaan.

Ulkomaat

Operaattorin mukaan sulkemisen tarkoituksena on suojata asiakkaita, sillä palvelussa havaittujen tietoturva-aukkojen takia käyttäjien maksutietoja on saattanut joutua vääriin käsiin.

Tietoturvaongelmat näyttävät kuitenkin laajemmilta. Sanomalehti Dagens Nyheter kertoi jo aiemmin, että Lexbasesta oli vuotanut nettiin henkilötietoja sisältävä tietokanta. Computer Sweden -lehden mukaan kokonaisia tuomioita liitteineen on ollut mahdollista ladata ilmaiseksi puolessa tunnissa sorvatun koodinpätkän avulla.

Lexbasen tiedot ovat kaikki peräisin tuomioistuinten julkisista asiakirjoista, mutta alkuviikosta avattu palvelu on saanut Ruotsissa osakseen kovaa kritiikkiä. Internetoperaattorin tiedottaja Jon Jordås korostaa Dagens Nyheterille, ettei palvelun sulkeminen kuitenkaan ollut seurausta juridisesta tai eettisestä pohdinnasta.

- Käsityksemme mukaan Lexbasen toimintaan ei liity mitään laitonta, mutta turvallisuus ei ole kohdallaan, Jordås sanoo.