Terveysjohtaja: Tuberkuloosin leviäminen saadaan hyvin todennäköisesti estettyä

Kouvolassa Tornionmäen koulun oppilaalla on todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi. Sairaudelle on altistunut kymmeniä oppilaita. Kouvolan vs. terveysjohtaja Kari Kristeri rauhoittelee, että altistuminen ei tarkoita välttämättä tartuntaa tai sairastumista.

Kotimaa
Pojat yrittävät päästä sisään koulun lukituista ovista
YLE Anna Huittinen

Tornionmäen koulun oppilas on sairastunut keuhkotuberkuloosiin Kouvolassa.

Koulu sai alustavan tiedon oppilaan sairastumisesta tiistaina ja asia varmistui keskiviikkona. Vielä ei ole tietoa siitä, mistä tauti on peräisin.

– Tiedossamme on vain yhden oppilaan sairastuminen. Hän on ollut tartuttavassa vaiheessa pari kuukautta ja tartunnalle on altistunut kymmeniä lapsia, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri ja vs. terveysjohtaja Kari Kristeri.

Oppilaiden huoltajia on tiedotettu tarvittavien tutkimusten järjestämisestä.

Tauti tarttuu huonommin kuin flunssa

Altistuminen tuberkuloosille ei tarkoita välttämättä tartuntaa eikä sairastumista. Tauti tarttuu selvästi huonommin kuin normaalit flunssat, muistuttaa Kari Kristeri.

– Vaikka näistä lapsista joku olisi tuberkuloositartunnan saanut, niin hän ei vielä ole tartuttavassa vaiheessa. Sairastumisriskiä voidaan vähentää lääkityksellä, minkä takia ehkäisytoimenpiteet on käynnistetty ja tauti saadaan hyvin todennäköisesti estettyä.

Kristerin mukaan kouluun on tällä hetkellä turvallista mennä. Sairastunut lapsi on hoidettavana.

– Koulutyö jatkuu tänään normaalisti, toteaa myös rehtori Antti Pasi.

Vanhemmille järjestetään asiasta tiedotustilaisuus koululla torstaina kello 16.

Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä. Tautiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 300 ihmistä, joista vain kymmenkunta on lapsia.

Taudin oireita ovat pitkittynyt yskä, yleistilan lasku ja lämpöily, jotka voivat kestää useita viikkoja.